Υπέρ της πρότασης της Gazprom να επεκταθεί η πρακτική της πώλησης σε ρούβλι και του υγροποιημένου φυσικού αερίου, πέραν του φυσικού αερίου που μεταφέρεται μέσω αγωγών, τάσσεται ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ σε συνέντευξή του, την Τρίτη.

Ads

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το οποίο επικαλείται το Reuters, ερωτηθείς σχετικά με την πρόταση της Γκάζπρομ, ο  Σιλουάνοφ είπε στην ρωσική εφημερίδα «Βέντομοστι» ότι «την υποστηρίζουμε με κάθε τρόπο».

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ, επικαλούμενο ανώτερο στέλεχος της εταιρείας, μετέδωσε πριν από μία εβδομάδα ότι η διοίκηση της Γκάζπρομ εισηγείται να επεκταθεί αυτή η μέθοδος πώλησης και στο υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Μία μέρα μετά, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε σε δημοσιογράφους πως δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση, ούτε έχουν προετοιμαστεί διατάγματα για κάτι τέτοιο προς το παρόν.

Ads

Τον Μάρτιο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωνε ότι οι «μη φιλικές χώρες» θα υποχρεούνται στο εξής να πληρώνουν για το φυσικό αέριο που αγοράζουν από τη χώρα του σε ρούβλια. Ορισμένοι από τους μεγαλύτερους πελάτες της Gazprom στην Ευρώπη είδαν την παροχή να κόβεται όταν αρνήθηκαν να συμμορφωθούν προς τον όρο αυτόν της Μόσχας.