Με ισχυρές βροχές αλλά και διαλείμματα ηλιοφάνειας έφτασε σήμερα στη Λουιζιάνα των ΗΠΑ η τροπική καταιγίδα «Λι», προκαλώντας πλημμύρες σε διάφορα σημεία της πόλης.

Ads

Η Νέα Ορλεάνη, όπως και ολόκληρη η πολιτεία της Λουιζιάνα, βρίσκεται σε συναγερμό λόγω της κακοκαιρίας, ενώ οι μετεωρολόγοι σημειώνουν πως η αργή κίνηση της καταιγίδας παραμένει ανησυχητική και προειδοποιούν τους κατοίκους να μην εφησυχάζουν.

Το ύψος των βροχοπτώσεων έφτασε τα 30 εκατοστά σε ορισμένα σημεία της ευρύτερης περιοχής της Νέας Ορλεάνης και οι άνεμοι πνέουν με ταχύτητα 75 χιλιομέτρων την ώρα, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Κυκλώνων. H πόλη βρίσκεται σε ετοιμότητα για πλημμύρες μέχρι τουλάχιστον τη Δευτέρα.

Το ενισχυμένο αντιπλημμυρικό σύστημα της πόλης μπορεί να αντέξει βροχοπτώσεις 2,5 εκατοστών την ώρα. Η τροπική καταιγίδα «Λι» θεωρείται η πρώτη σοβαρή δοκιμασία των συστημάτων που εγκαταστάθηκαν με το καταστροφικό πέρασμα της Κατρίνα που ισοπέδωσε τη Νέα Ορλεάνη.

Ads

Στην πολιτεία δεν έχουν αναφερθεί θύματα από την κακοκαιρία ή τα επακόλουθά της. Οι ισχυροί άνεμοι της καταιγίδας έχουν πάντως ήδη αρχίσει να «σπρώχνουν» τα ύδατα του Κόλπου του Μεξικού στις παράκτιες πολιτείες της Λουιζιάνα και του Μισισιπί.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα πέρασαν του κυματοθραύστες και οδήγησαν σε αναγκαστικές εκκενώσεις παραθαλάσσιων περιοχών στο Λαφίτ, το Κράουν Πόιντ και τη Μπαραταρία της Λουιζιάνα.