Η κρατική μετεωρολογική υπηρεσία της Ισπανίας Aemet δήλωσε την Παρασκευή ότι τέσσερις περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Βαλένθια, παραμένουν σε πορτοκαλί συναγερμό λόγω του κινδύνου περισσότερων βροχών και καταιγίδων, ενώ επιπλέον στρατεύματα συμμετέχουν στις ασταμάτητες επιχειρήσεις διάσωσης, με τις τραγικές συνέπειες των φονικών πλημμυρών ακόμα ορατές, και μέχρι στιγμής, μόνο μερικώς διαχειρίσιμες.

Ads

Περισσότεροι από 1.000 στρατιώτες από τη μονάδα αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών της Ισπανίας αναπτύχθηκαν στη Βαλένθια για να ενισχύσουν τις προσπάθειες των τοπικών υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, ενώ την Παρασκευή, η υπουργός Άμυνας της Ισπανίας, Μαργαρίτα Ρόμπλες, δήλωσε ότι άλλοι 500 στρατιώτες αποστέλλονται στην περιοχή και ότι θα μπορούσαν να σταλούν περισσότεροι αν χρειαστεί.

EPA/KAI FORSTERLING

 

Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα, δήλωσε αργότερα στους δημοσιογράφους ότι το Σάββατο θα σταλούν στην περιοχή άλλοι 500 στρατιώτες, οι οποίοι θα προστεθούν στους 1.700 που βρίσκονται ήδη στο σημείο, ενώ ο πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να παράσχει «όση βοήθεια χρειάζεται, για όσο διάστημα χρειαστεί».

Ads

«Οι αποστολές τους περιλαμβάνουν τη βοήθεια στην εκσκαφή προς αναζήτηση ανθρώπων που μπορεί να βρίσκονται σε υπόγεια ή χαμηλότερους ορόφους – δυστυχώς είναι πολλοί – και τη βοήθεια στην άντληση νερού [από τους δρόμους] για να επιτραπούν οι μεταφορές, ώστε τα τρόφιμα και το νερό να φτάσουν σε πληγέντες πληθυσμούς».

EPA/BIEL ALINO

 

Ο αριθμός των νεκρών από τις φονικότερες πλημμύρες στη σύγχρονη ιστορία της Ισπανίας αυξήθηκε σε 205 το απόγευμα της Παρασκευής, ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των αγνοουμένων.

Οι αστραπιαίες πλημμύρες παρέσυραν γέφυρες και αυτοκίνητα, ενώ οι σωροί των οχημάτων και των συντριμμιών έχουν παγιδεύσει ορισμένους κατοίκους στα σπίτια τους, και άλλοι είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ή σταθερή τηλεφωνική σύνδεση. Χιλιάδες άλλοι δεν έχουν πρόσβαση σε νερό ή τρόφιμα, ενώ τμήματα των περιοχών που επλήγησαν περισσότερο παραμένουν απροσπέλαστες.

EPA/BIEL ALINO

 

Πολλοί κάτοικοι  κατηγορούν την τοπική κυβέρνηση, έναν συνασπισμό της δεξιάς με την ακροδεξιά,  για την ανεπαρκή και καθυστερημένη ανταπόκρισή της στην καταστροφή. Το μετεωρολογικό κέντρο  της Ισπανίας στη Βαλένθια προειδοποίησε για πρώτη φορά για έντονες βροχοπτώσεις στις 7:30 π.μ. τοπική ώρα την Τρίτη. Ωστόσο, ο δημόσιος συναγερμός που προειδοποιούσε τους ανθρώπους να παραμείνουν στα σπίτια τους δεν ήρθε παρά στις 8 μ.μ. -περισσότερες από 12 ώρες αφότου οι επιστήμονες προειδοποίησαν για πρώτη φορά για επικίνδυνες καιρικές συνθήκες.

Ο περιφερειακός πρωθυπουργός της Βαλένθια Κάρλος Μαζόν φάνηκε να υποβαθμίζει την κρίση γύρω στο μεσημέρι της Τρίτης, με ανάρτηση στο Χ ότι η καταιγίδα υποχωρούσε – αντίθετα με τις προειδοποιήσεις των ειδικών. Η ανάρτησή του έχει έκτοτε διαγραφεί.

Διαβάστε: Φονικές πλημμύρες στην Ισπανία / Οι εγκληματικές ευθύνες δεξιάς – ακροδεξιάς

Σε ορισμένες από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο, οι κάτοικοι συνέδεσαν άμεσα την καθυστέρηση με τον αριθμό των νεκρών. «Αν μας είχαν προειδοποιήσει, αυτοί οι θάνατοι δεν θα είχαν συμβεί», δήλωσε η Λάουρα Βιλαεσκούσα, κάτοικος της Λα Τόρε. «Οι θάνατοι που έχουμε τώρα θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί».

Αλληλεγγύη από μη πληγέντες

Την Παρασκευή, χιλιάδες άνθρωποι από μη πληγείσες περιοχές της περιοχής της Βαλένθια – μεταφέροντας φτυάρια, τρόφιμα και νερό – εμφανίστηκαν για να προσφέρουν βοήθεια. Πολλοί έφτασαν με τα πόδια, περπατώντας συχνά αρκετά χιλιόμετρα για να φτάσουν στις κατεστραμμένες περιοχές, με τους δρόμους σε όλη την περιοχή να παραμένουν αποκλεισμένοι.

Η περιφερειακή κυβέρνηση προσπάθησε να αποτρέψει τον κόσμο να μεταβεί στις πληγείσες περιοχές. «Είμαστε βαθιά ευγνώμονες για τη βοήθεια που παρέχεται στους πληγέντες πληθυσμούς», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «[Αλλά] σας ζητάμε να μην ταξιδέψετε σε αυτές τις περιοχές, επειδή οι δρόμοι καταρρέουν και οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης δεν έχουν πρόσβαση σε αυτές».

Άνθρωποι διασχίζουν τον ποταμό Turia για να βοηθήσουν τις πληγείσες από τις πλημμύρες γειτονιές στη Βαλένθια της Ισπανίας, 01 Νοεμβρίου 2024. (EPA/KAI FORSTERLING)

 

Ένα κινητό νεκροτομείο έχει  ήδη στηθεί, μαζί με ψυχολόγους, καθώς και εξειδικευμένες ομάδες ικανές να εντοπίζουν πτώματα. «Πρόκειται για μια φρικτή τραγωδία», δήλωσε η Ρόμπλες στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTVE. «Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι πρόκειται για μια καταιγίδα που δεν έχει προηγούμενο, όχι μόνο σε αυτόν τον αιώνα, αλλά ακόμη και στον προηγούμενο».

Δήμαρχος Αλαφάρ: «Υπάρχουν άνθρωποι που ζουν με πτώματα στα σπίτια τους»

Ο δήμαρχος του Aλαφάρ, νότια της πόλης Βαλένθια, απηύθυνε κατεπείγουσα έκκληση για βοήθεια. Λίγες ημέρες μετά τον κατακλυσμό λασπώδους νερού που κατέστρεψε σπίτια, παρέσυρε αυτοκίνητα και απέκοψε την πρόσβαση σε μέρος της πόλης των 22.000 κατοίκων, ο Χουάν Ραμόν Αντσουάρα δήλωσε ότι δεν υπήρχαν ούτε «ίχνη» πυροσβεστών, στρατιωτών ή της εθνικής αστυνομίας.

«Μας έχουν ξεχάσει», δήλωσε στο τοπικό μέσο ενημέρωσης À Punt. «Υπάρχουν άνθρωποι που ζουν με πτώματα στα σπίτια τους. Αυτό είναι πραγματικά λυπηρό».

«Αυτός είναι ο δρόμος μου, στο Alfafar, είναι ακόμα έτσι αυτή τη στιγμή (…) Η μυρωδιά της αποσύνθεσης είναι ήδη ανυπόφορη», έγραψε κάτοικος του Αλαφάρ στο Χ.

«Χρειάστηκε να αδειάσουμε ένα σούπερ μάρκετ για να μοιράσουμε τρόφιμα στον πληθυσμό», είπε. «Σας παρακαλούμε, ζητάμε βοήθεια. Μας τελειώνουν τα πάντα».

Το συναίσθημα απηχούσε σε όλες τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο. «Η κατάσταση είναι απίστευτη. Είναι μια καταστροφή και υπάρχει πολύ λίγη βοήθεια», δήλωσε στο Associated Press ο Εμίλιο Κουαρτέρο, από τη Μασανάσα, στα περίχωρα της Βαλένθια. «Χρειαζόμαστε μηχανήματα, γερανούς, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε πρόσβαση στις περιοχές. Χρειαζόμαστε πολλή βοήθεια. Και ψωμί και νερό».

Στην Τσίβα, την πόλη της Βαλένθια όπου έπεσε βροχή σχεδόν ενός έτους μέσα σε οκτώ ώρες, η δήμαρχος, Αμπάρο Φορτ, δήλωσε στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTVE ότι «ολόκληρα σπίτια έχουν εξαφανιστεί. Δεν ξέρουμε καν αν υπήρχαν άνθρωποι μέσα ή όχι».