Ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν εκ νέου το βράδυ της Δευτέρας το κέντρο της Τρίπολης, στην περιοχή Μπαμπ Αλ-Αζίζιγια, όπου υπάρχουν πολυτελείς κατοικίες αλλά και κυβερνητικές εγκαταστάσεις και συγκροτήματα που θεωρούνται τόποι διαμονής του συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι και μελών της οικογένειας του. Με τους αντάρτες φέρεται να έχει συνταχθεί ο επικεφαλής του Οργανισμού Πετρελαίου της Λιβύης ενώ εκπρόσωποι του καθεστώτος σήμερα βρίσκονται στη Μόσχα.

Ads

Μετά τα πλήγματα του ΝΑΤΟ, όπως εκτιμάται, τυλίχτηκαν στις φλόγες ένα κτίριο της ασφάλειας και η έδρα της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Διαφθοράς. Τα δύο κτίρια βρίσκονται κοντά στην κατοικία του ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι, ενώ οι εκρήξεις ακούστηκαν γύρω στις 01.30 π.μ. την Τρίτη.

Ο επικεφαλής του υπουργείου Επιθεώρησης και Λαϊκού Ελέγχου, από τα πλήγματα τραυματίστηκαν μερικοί εργαζόμενοι στο υπουργείο, χωρίς να δώσει ωστόσο περαιτέρω λεπτομέρειες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ιμπραήμ Μούσα είπε αργότερα ότι το επαναστατικό εθνικό μεταβατικό συμβούλιο (CNT), που εδρεύει στη Βεγγάζη, κατεύθυνε εκείνο το ΝΑΤΟ κατά των κτιρίων σε μια προσπάθεια να καταστρέψει τα αρχεία που έχουν σχέση με πρώην αξιωματούχους του καθεστώτος που πλέον έχουν συνταχθεί με την εξέγερση. «Πιστεύουμε ότι το ΝΑΤΟ έχει παραπλανηθεί προκειμένου να καταστρέψει αρχεία για υποθέσεις διαφθοράς αυτών των αξιωματικών» είπε στους δημοσιογράφους.

Στο μεταξύ, χθες ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου
κατέθεσε το φάκελο των στοιχείων κατά του Μουαμάρ Καντάφι, του γιου του Σαΐφ Αλ-Ισλάμ κι ενός άλλου αξιωματούχου του καθεστώτος, σε τριμερή επιτροπή δικαστών προκειμένου να εκδοθεί ένταλμα σύλληψής τους για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ads

Με τους αντάρτες ο επικεφαλής του Οργανισμού Πετρελαίου

Κορυφαίος αξιωματούχος του καθεστώτος Καντάφι φέρεται να έχει αυτομολήσει στις τάξεις των ανταρτών. Ο Σόκρι Γκάνεμ, επικεφαλής του Εθνικού Οργανισμού Πετρελαίου της Λιβύης, φέρεται να έχει αποστατήσει από το καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι, σύμφωνα με όσα ανέφερε Αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο τη Δευτέρα.

Η είδηση δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι τώρα, ενώ οι Λίβυοι αξιωματούχοι στην Τρίπολη που ρωτήθηκαν, αρνήθηκαν να σχολιάσουν την πληροφορία. Ο τηλεοπτικός σταθμός Αλ Αραμπίγια, επικαλέστηκε πηγές από το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο, που έχουν συγκροτήσει οι αντάρτες, σύμφωνα με τις οποίες ο Γκάνεμ έχει αυτομολήσει και εντάχθηκε στις τάξεις των αντικαθεστωτικών.

Το Αλ Τζαζίρα επίσης μετέδωσε την πληροφορία ότι ο Λίβυος αξιωματούχος αυτομόλησε και εγκατέλειψε τη χώρα, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τι θέμα. Ο Γκάνεμ σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο Ρόιτερ στα τέλη Μαρτίου είχε διαψεύσει ανάλογη φημολογία που τον έφερε και τότε να έχει εγκαταλείψει τον Μουαμάρ Καντάφι και να έχει διαφύγει στην Τυνησία.

Ο Σόκρι Γκάνεμ που κατέχει τη θέση του προέδρου στον Εθνικό Οργανισμό Πετρελαίου από το 2006, αντιπροσωπεύει τη Λιβύη στις συνεδριάσεις του ΟΠΕΚ. Είναι 68 χρονών και έχει σπουδάσει στις ΗΠΑ.

Εκπρόσωποι του Καντάφι στη Μόσχα

Απεσταλμένοι του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι συναντιώνται σήμερα στη Μόσχα, με Ρώσους κυβερνητικούς αξιωματούχους. Τη Ρωσία πρόκειται να επισκεφθούν και αντιπρόσωποι των αντικαθεστωτικών. Η Ρωσία, μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, έχει επανειλημμένα τοποθετηθεί εναντίον της στρατιωτικής επέμβασης της δυτικής συμμαχίας στη Λιβύη.