Τριάντα φοιτητές και χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι έχουν καταλάβει από τον περασμένο Οκτώβριο ένα παλιό ξενοδοχείο συνολικού εμβαδού 1.000 τ.μ. στη διάσημη πλατεία Vosgues του Παρισιού. Το εν λόγω ακίνητο ήταν έρημο και αναξιοποίητο εδώ και 45 χρόνια, με αποτέλεσμα – ενόψει και της στεγαστικής κρίσης που υφίσταται στο γαλλικό κράτος – να καταληφθεί από μέλη της οργάνωσης «Μαύρη Πέμπτη», η οποία δραστηριοποιείται με σκοπό να ευαισθητοποιήσει τη γαλλική κοινή γνώμη σχετικά με τη στεγαστική κρίση και να διεκδικήσει το δικαίωμα στην κατοικία.

Ads

Ωστόσο, ήταν θέμα χρόνου η ιδιοκτήτρια να προσφύγει στη δικαιοσύνη και εν τέλει, στις 18 Ιανουαρίου το δικαστήριο τη δικαίωσε, επιβάλλοντας στους καταληψίες να καταβάλουν 12.000 ευρώ αποζημίωση καθώς και την υποχρέωση να εγκαταλείψουν το κτίριο, υπό την απειλή ποινής ύψους 25.000 ευρώ το μήνα. Ωστόσο, οι καταληψίες επιλέγουν να μην τα παρατήσουν. Υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα στην κατοικία, αποφασίζουν να παραμείνουν στην κατάληψη, να ασκήσουν έφεση κατά της δικαστικής απόφασης και να απευθύνουν έκκληση για υποστήριξη προς τους συμπολίτες τους.

Στην παρακάτω ανακοίνωσή τους, οι καταληψίες εξηγούν… το γιατί.

«Γιατί επιλέγουμε να μείνουμε»

Διότι δεν έχουμε πού αλλού να ζήσουμε

Φοιτητές και νέοι εργαζόμενοι, έχουμε ανάγκη από μία στέγη. Αν μας εκδιώξουν θα ξαναβρεθούμε στην καλύτερη περίπτωση στον παλιό καναπέ ενός παλιού φίλου ή στη χειρότερη περίπτωση στο δρόμο.

Ads

Διότι δε βλάπτουμε κανέναν

Η παρουσία μας στο κτίριο δε βλάπτει κανέναν, καθώς το κτίριο είναι ακατοίκητο εδώ και πολύ χρόνο. Η δική μας παρουσία σε αυτό δεν αλλάζει τίποτα, ούτε για τη γειτονιά, ούτε για την ιδιοκτήτρια. Αλλάζει κάτι μόνο για τα τριάντα άτομα που έχουν ένα μέρος να κοιμηθούν κάθε βράδυ.

Διότι η νομαρχία έχει την υποχρέωση να μας δώσει ένα νέο τόπο διαβίωσης, πριν μας εκδιώξει

Η ίδια η δικαστής έκρινε ότι έχουμε δικαίωμα για εξεύρεση νέου τόπου κατοικίας, πριν υποστούμε την έξωση από το κτίριο. Αναμένοντας, λοιπόν, τη μεταστέγαση πιστεύουμε ότι έχουμε δικαίωμα να παραμένουμε στο εν λόγω κτίριο.

Διότι το κτίριο θα παραμείνει άδειο μετά την αναχώρησή μας

Ήδη πέρασε μισός αιώνας που το κτίριο είναι άδειο, και μάλιστα δεν υφίσταται κανένα απολύτως σχέδιο εργασιών σχετικά με αυτό: ούτε αναφορικά με στέγαση, ούτε με πώληση ούτε με έναρξη εργασιών. Διαφαίνεται, έτσι, ότι το κτίριο θα παραμείνει άδειο για ακόμα μισό αιώνα ή και περισσότερο, μετά τη δική μας έξωση.

Διότι εν τέλει ο αγώνας μας φαίνεται δίκαιος και ηθικός

Στο όνομα εκατομμυρίων αστέγων, επιλέγουμε να συνεχίσουμε να καταγγέλλουμε την έλλειψη πρωτοβουλίας και μέτρων εκ μέρους του Κράτους για το τεράστιο στεγαστικό πρόβλημα της χώρας. Η κυβέρνηση αρνείται να χρησιμοποιήσει τα εγκαταλειμμένα και αναξιοποίητα ακίνητα προς όφελος των εκατομμυρίων νέων που στερούνται κατοικίας. Δεν υφίσταται κανένα σχέδιο μαζικής κατασκευής εργατικών κατοικιών.

Παραμένουμε εδώ για να αποκτήσουν τα 3,5 εκατομμύρια Γάλλων που βιώνουν στεγαστικά προβλήματα μια αξιοπρεπή κατοικία. Σας προσκαλούμε όλους να ενωθείτε μαζί μας και να καταγγείλετε και εσείς την ευθύνη του κράτους για τη στεγαστική κρίση που βιώνουμε.