Η κυβέρνηση Ομπάμα έχει εκφράσει την αισιοδοξία της πως το Κογκρέσο θα εγκρίνει το σχέδιο για «περιορισμένης κλίμακας» επίθεση στη Συρία ενάντια στο καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ που κατηγορείται από τους αντικαθεστωτικούς για χρήση χημικών όπλων. Το σχέδιο θα πρέπει να περάσει και από τη Γερουσία και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας ενέκρινε το σχέδιο την Τετάρτη, όμως τι συμβαίνει στη Βουλή των Αντιπροσώπων;

Ads

 
Η κρίσιμη ψηφοφορία αναμένεται να πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα καθώς το Κογκρέσο έχει διακόψει τις εργασίες του για το καλοκαίρι. Σύμφωνα με ανάλυση του Think Progress η πλειοψηφία των βουλευτών στη Βουλή των Αντιπροσώπων φέρονται να τάσσονται κατά μιας στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία και εκτιμάται πως είναι πιθανότερο τελικά το «σχέδιο Ομπάμα» να καταψηφιστεί.
 
Όπως αναφέρει το Think Progress, 199 βουλευτές, σε σύνολο 400, κλίνουν προς το «όχι» ενώ 49 βουλευτές προς το «ναι». Σύμφωνα με την ίδια έρευνα πρόκειται για μια «στροφή» που έγινε πραγματικά εν μία νυκτί. Οι αναποφάσιστοι ανέρχονται στους 152, ενώ συνολικά 330 βουλευτές δηλώνουν πως δεν έχουν αποφασίσει ακόμα ή προτίθενται να επανεξετάσουν τη θέση τους. 

Η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων φαίνεται πως τάσσεται κατά του «σχεδίου Ομπάμα» ενώ οι Δημοκρατικοί θεωρείται πιθανότερο να υπερψηφίσουν την πρόταση για «περιορισμένης κλίμακας» στρατιωτική δράση κατά της Συρίας.
 
Οι βουλευτές που τάσσονται υπέρ της στρατιωτικής επέμβασης αναφέρουν πως πρόκειται για μια «ηθική επιταγή για να αποτραπεί η περαιτέρω χρήση χημικών από τον Μπασάρ Αλ Άσαντ ενώ θα σταλεί και ένα μήνυμα στο Ιράν και τη Βόρεια Κορέα αν σκέφτονται να χρησιμοποιήσουν ανάλογες πρακτικές στο μέλλον».
 
Όσοι αντιτίθενται στα σχέδια της αμερικανικής κυβέρνησης σημειώνουν πως η χώρα δύσκολα θα μπορούσε να αντέξει οικονομικά μια νέα εμπλοκή σε συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή μετά τους πολέμους σε Ιράκ και Αφγανιστάν. Παράλληλα θέτουν το ερώτημα κατά πόσο μια «περιορισμένης κλίμακας» δράση θα είναι αποτελεσματική ή αν θα χρειαστεί μια στρατιωτική επέμβαση μεγαλύτερων διαστάσεων. Ωστόσο κανένας βουλευτής δεν τάσσεται υπέρ της αποστολής χερσαίων δυνάμεων στη Συρία. Το γράφημα που ακολουθεί είναι από το ThinkProgress.org (πατήστε πάνω στην εικόνα για να τη δείτε ολόκληρη) : 

image

Ads