Ανοιχτός είναι πλέον ο δρόμος για την ένταξη της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμού Εμπορίου μέσα στο 2011 καθώς σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στηρίζεται πλέον η ένταξη της Μόσχας, που αποτελεί τη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη που δεν συμμετέχει στον ΠΟΕ.

Ads

Συμφωνία εν τω μεταξύ υπέγραψαν στο περιθώριο της συνόδου Ρωσίας – ΕΕ, ο ευρωπαίος Επίτροπος Εμπορίου, Κάρελ ντε Γκούχτ και η Ρώσος υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Ελβίρα Ναμπιουλίνα κάτι που σημαίνει την επίλυση ζητημάτων που εμπόδιζαν την είσοδο της Ρωσίας στον ΠΟΕ.

«Τα δύο μέρη υπέγραψαν πρωτόκολλο αμοιβαίας κατανόησης» δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΕΕ Τζον Κλάνσι.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας η είσοδος της Ρωσίας στον Οργανισμό θα τον ενδυναμώσει κατά 3,3% μεσοπρόθεσμα και 11% μακροπρόθεσμα. Πάντως παρά τις εξελίξεις η Μόσχα θα πρέπει να διαπραγματευθεί τους όρους εισόδου της με τον οργανισμό κυρίως αναφορικά με όρους που θα αφορούν το εμπόριο ανταλλακτικών αυτοκινήτων καθώς και τους όρους για τους ξένους επενδυτές. Επιπλέον ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν έχει δηλώσει ότι ελπίζει η χώρα του να ενταχθεί ως 154ο μέλος του ΠΟΕ εντός του 2011.

Ads