Τα κράτη μέλη της ευρωζώνης που έχουν πιστοληπτική αξιολόγηση χαμηλότερη από «ΑΑΑ» θα μπορούσαν να ενισχύσουν το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) με μετρητά, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Reuters πηγή της ευρωζώνης.

Ads

Ευρωπαίοι πολιτικοί συζητούν ήδη τρόπους ενίσχυσης του ευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης, το οποίο αν και θεωρητικά μπορεί να δανείσει κεφάλαια 440 δισ. ευρώ, στην πραγματικότητα οι χορηγήσεις του δεν μπορούν να ξεπεράσουν τα 225 δισ. ευρώ προκειμένου να εξασφαλιστεί η αξιολόγησή του με «AAA». Έτσι, αναζητείται τρόπος να ενισχυθεί το ταμείο χωρίς να αυξηθεί το ποσό των 440 δισ. ευρώ, γιατί αλλιώς θα ήταν δύσκολο οποιαδήποτε λύση να κυρωθεί από το γερμανικό κοινοβούλιο και να στηριχθεί από την κοινή γνώμη της χώρας.

Οι εξασφαλίσεις που παρέχουν στον μηχανισμό χώρες με υψηλή πιστοληπτική αξιολόγηση, όπως η Γερμανία, αποτιμώνται στο 100% της ονομαστικής τους αξίας. Ωστόσο, οι αντίστοιχες εγγυήσεις χωρών με χαμηλότερη αξιολόγηση αποτιμώνται σε χαμηλότερη από την ονομαστική τους αξία. Ένας τρόπος για να συμβάλουν στην ενίσχυση του ταμείου χώρες με αξιολόγηση κάτω του «AAA» θα ήταν να εισφέρουν μετρητά.

Σχολιάζοντας σήμερα το θέμα, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ υποστήριξε ότι το βάρος στήριξης ενός κοινού ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης δεν πρέπει να το μοιράζονται λίγες μόνο χώρες.

Ads

Παράλληλα, διεθνή μέσα ενημέρωσης ασχολούνται εκτενώς με τη συζήτηση στην ευρωζώνη για τη διεύρυνση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ώστε να μπορεί να αγοράζει κρατικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των εφημερίδων Financial Times και Wall Street Journal και του πρακτορείου Reuters, η συζήτηση που γίνεται στην Ευρώπη περιλαμβάνει και την αγορά από το Ταμείο κρατικών ομολόγων των χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα χρηματοδότησης ή τη χορήγηση δανείων με ευνοϊκούς όρους από το Ταμείο στις χώρες αυτές για να ξαναγοράσουν το χρέος τους από τη δευτερογενή αγορά. Στα δημοσιεύματα σημειώνεται ότι δεν υπάρχει απόφαση για το θέμα της αγοράς ομολόγων από το Ταμείο, αλλά ότι πρόκειται για μία θέση που έχει αρκετούς υποστηρικτές.

Η επαναγορά των ομολόγων δεν θα είναι υποχρεωτική για τους κατόχους τους, σύμφωνα με τις εφημερίδες, ενώ προτείνεται να γίνει με βάση τις τιμές τους στη δευτερογενή αγορά, οι οποίες είναι σήμερα σημαντικά χαμηλότερες από την ονομαστική τους αξία για τα ομόλογα αρκετών υπερχρεωμένων χωρών.