Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές που επικαλείται το Reuters η Ελλάδα θα καταθέσει τις επίσημες προτάσεις της την Τετάρτη, ενώ ο ανταποκριτής των Financial Times γράφει πως οι ελληνικές προτάσεις θα κατατεθούν πρώτα στους θεσμούς για αξιολόγηση και στη συνέχεια σε νέο Eurogroup. Σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να παρουσιάσει τις ελληνικές προτάσεις στη Σύνοδο Κορυφής, που πραγματοποιείται σήμερα Τρίτη. Το σημερινό Eurogroup ολοκληρώθηκε και σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, ο νέος υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έκανε μια «καλή παρουσίαση» των ελληνικών προτάσεων.

Ads

Ο Πίτερ Σπίγκελ έγραψε πως η νέα ελληνική πρόταση θα πρέπει να κατατεθεί πρώτα στους θεσμούς εν όψει της επόμενης συνεδρίασης του Eurogroup και ότι οι υπουργοί Οικονομικών δεν πρόκειται να παραμείνουν στις Βρυξέλλες απόψε. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά προσήλθε στο Eurogroup με την πρόταση της τελευταίας συνεδρίασης, η οποία είχε ολοκληρωθεί χωρίς την παρουσία του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Όπως γράφει η Handelsblatt, επικαλούμενη πηγές της ευρωζώνης, η Ελλάδα θα υποβάλλει αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας προκειμένου να ληφθεί νέα οικονομική βοήθεια. Προς το παρόν βέβαια, διευκρινίζει η εφημερίδα, δεν υπάρχει η κατάλληλη προεργασία ώστε να οριστικοποιηθούν οι όροι του νέου προγράμματος βοήθειας. «Ορισμένοι υπουργοί Οικονομικών είναι ενήμεροι για τις προθέσεις της Ελλάδας» αναφέρουν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας ότι η Αθήνα ξεμένει από χρόνο.