Τη στήριξή του στο ευρώ δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απέναντι σε όσους Γερμανούς αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό το ευρωπαϊκό νόμισμα. Την ίδια στιγμή, το ΔΝΤ αναμένεται να ζητήσει από την ευρωζώνη να αποκτήσει ένα πιο εύρωστο ταμείο διάσωσης

Ads

Σε συνέντευξή του που θα δημοσιευθεί αύριο στη γερμανική εφημερίδα Bild, ανέφερε πως «αυτές οι αμφιβολίες (μίας πλειοψηφίας των Γερμανών) δεν είναι κατά τη γνώμη μου δικαιολογημένες. Όλοι οι Γερμανοί θα ήταν πιο φτωχοί χωρίς το ευρώ. Η κατάσταση στην αγορά εργασίας θα ήταν πολύ χειρότερη χωρίς το ευρώ».

Επαναλαμβάνοντας τις δηλώσεις που είχε κάνει την Παρασκευή, ο Γερμανός υπουργός περιέγραψε τις πρόσφατες αναταράξεις γύρω από το ευρώ ως μία απόπειρα των χρηματαγορών να δουν αν το ενιαίο νόμισμα θα αντέξει.

Ο Σόιμπλε απέκλεισε το ενδεχόμενο να διασπαστεί η ευρωζώνη σε βορρά και νότο. «Κάτι τέτοιο θα μας κόστιζε πολλά, πολύ περισσότερα απ’ όσα κάνουμε τώρα για το ευρώ. Θα υπήρχαν απρόβλεπτες επιπτώσεις στην οικονομία, πολλές θέσεις εργασίας θα κινδύνευαν, ενώ και οι τράπεζες θα αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα», επισήμανε ο Σόιμπλε.

Ads

Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό η περιφρόνηση που δείχνουν οι Γερμανοί προς το ενιαίο νόμισμα έχει απλή εξήγηση: «Όλοι οι άνθρωποι που έχουν ήδη επιτύχει, δεν το θεωρούν πλέον σημαντικό. Οι μεγάλες επιτυχίες γρήγορα θεωρούνται δεδομένες. Αυτό είναι το πρόβλημα του ευρώ».

Σε δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε το καλοκαίρι η πλειοψηφία των Γερμανών (51,4%) επιθυμούσαν η χώρα τους να επιστρέψει στο γερμανικό μάρκο.

Ο Σόιμπλε εξέφρασε επίσης την ανησυχία του σχετικά με την πιθανότητα να δημιουργηθεί ένα κόμμα κατά του ευρώ. «Πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας τον κίνδυνο δημιουργίας ενός κόμματος αντι-ευρώ».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), ένα αντίγραφο της οποίας έχει στην κατοχή του το πρακτορείο Reuters, η ευρωζώνη θα πρέπει να έχει ένα πιο εύρωστο ταμείο διάσωσης και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα πρέπει να επεκτείνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για να αποτραπεί η πιθανότητα η κρίση χρέους να εκτροχιάσει την οικονομική ανάκαμψη.

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν θα παρουσιάσει αύριο αυτή την έκθεση για την οικονομία των χωρών μελών της ζώνης του ευρώ στη σύνοδο κορυφής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και στον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ. «Η ανάκαμψη μπορεί να παραμείνει στο σωστό δρόμο, όμως τώρα είναι εύκολο να εκτροχιαστεί από τις νέες αναταράξεις στις χρηματαγορές», αναφέρει η έκθεση του ΔΝΤ.

Το ΔΝΤ θα προειδοποιήσει τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης ότι το πακέτο διάσωσης ύψους 85 δισεκατομμυρίων ευρώ που αποφασίστηκε να δοθεί στην Ιρλανδία και τα σχέδια για τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού για την αντιμετώπιση των κρίσεων, στον οποίο θα παίρνει μέρος και ο ιδιωτικός τομέας, είναι ευπρόσδεκτα, δεν είναι όμως αρκετά.

«Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι πρέπει να ενισχυθούν οι πόροι που είναι διαθέσιμοι γι’ αυτό το δίχτυ ασφαλείας και ότι πρέπει να γίνει πιο ευέλικτη η χρήση τους, ακόμα και για την παροχή πιο αποτελεσματικής στήριξης στο τραπεζικό σύστημα», επισημαίνει η έκθεση.