Έντονες διαμαρτυρίες έχει προκαλέσει στην Ισπανία η μεταρρύθμιση των συμβάσεων εργασίας, η οποία εγκρίθηκε σήμερα από την κυβέρνηση της χώρας. Η κυβέρνηση από την πλευρά της υποστηρίζει πως η μεταρρύθμιση αυτή έχει στόχο να διευκολύνει τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την ώρα που το ποσοστό ανεργίας στη χώρα ξεπερνά το 20%.

Ads

Η πρώτη μεταρρύθμιση στην εργασιακή αγορά, η οποία είχε στόχο να ενισχύσει την απασχόληση, είχε εγκριθεί το 2010 από την κυβέρνηση του Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο.

«Καταλήξαμε σε έναν συμβιβασμό μεταξύ της απαραίτητης ευελιξίας για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και της ασφάλειας που ζητούν οι Ισπανοί εργαζόμενοι», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλφρέδο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα.

Εργατικά συνδικάτα και εργοδότες διαπραγματεύονται εδώ και μήνες για αυτή τη μεταρρύθμιση, όμως δεν είχαν καταφέρει να καταλήξουν σε συμφωνία, γεγονός που ανάγκασε την ισπανική κυβέρνηση να νομοθετήσει χωρίς να υπάρξει συναίνεση.

Ads

«Στόχος αυτής της μεταρρύθμισης είναι να δώσει μεγαλύτερη ευελιξία στις εταιρείες για να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, να αποφευχθούν οι απολύσεις και οι εργαζόμενοι να αποκτήσουν μεγαλύτερη ασφάλεια», αναφέρει η κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.

Ο υπουργός Εργασίας Βαλεριάνο Γκόμεθ απέρριψε τις επικρίσεις, που προέρχονται ακόμη και από εργοδότες σύμφωνα με τους οποίους η μεταρρύθμιση δεν πάει αρκετά μακριά, όσο και από τα εργατικά συνδικάτα, διαβεβαιώνοντας ότι «δεν θα αλλάξει η ισορροπία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων» και ότι «συνδέεται η ευελιξία με η ασφάλεια».

Τη νέα μεταρρύθμιση, που πρέπει να ψηφιστεί από το κοινοβούλιο, έχουν καταγγείλει οι διαδηλωτές του κινήματος των «Αγανακτισμένων». Περίπου 1.000 διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί στη διάρκεια της νύχτας της Τετάρτης προς Πέμπτη μπροστά από το ισπανικό κοινοβούλιο, δηλώνοντας ότι αυτή η μεταρρύθμιση υπερασπίζεται μόνο τα συμφέροντα των εργοδοτών.