Μια τεράστια αφίσα που χαρακτηρίζει τη Σουηδία «χώρα βιασμού» έχει τοποθετηθεί στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης. Με αυτή οι ταξιδιώτες προειδοποιούνται να μην επισκέπτονται τη χώρα της Σκανδιναβίας. 

Ads

«Ταξιδιωτική προειδοποίηση: Ξέρετε πως η Σουηδία έχει το υψηλότερο ποσοστό βιασμών παγκοσμίως;» γράφει η αφίσα που βρίσκεται κατά μήκος κυλιόμενου διαδρόμου στο τμήμα αναχωρήσεων του διεθνούς τέρμιναλ του αεροδρομίου Ατατούρκ.

Δίπλα στο… προειδοποιητικό μήνυμα φιγουράρει πρωτοσέλιδο της φιλοκυβερνητικής τουρκικής εφημερίδας Gunes που φέρει τον τίτλο: «Η Σουηδία χώρα του βιασμού».

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu για την αφίσα έχει πληρώσει μια ιδιωτική εταιρεία. 

Ads

Οι σχέσεις Τουρκίας – Σουηδίας είναι τεταμένες καθώς έχει ξεσπάσει διαμάχη ανάμεσα σε Σουηδή υπουργό και σε Τούρκους αξιωματούχους για την νομοθεσία για τα σεξουαλικά αδικήματα στην Τουρκία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε δηλώσει τη Δευτέρα σε δημοσιογράφους πως η Τουρκία κάλεσε τον πρεσβευτή της Σουηδίας για να διαμαρτυρηθεί για σχόλια της Σουηδής υπουργού Εξωτερικών Μάργκοτ Βάλστρεμ αναφορικά με την τουρκική νομοθεσία για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών.

«Η τουρκική απόφαση να επιτραπεί το σεξ με παιδιά κάτω των 15 ετών πρέπει να ανατραπεί. Τα παιδιά χρειάζονται περισσότερη, όχι λιγότερη προστασία από τη βία, τη σεξουαλική κακοποίηση» έγραψε στο Twitter η Βάλστρεμ.

Ο Τσαβούσογλου χαρακτήρισε σκάνδαλο τα σχόλιά της, υποστήριξε ότι βασίζονται σε ψευδείς φήμες και τα απέρριψε χαρακτηρίζοντάς τα «αποτέλεσμα του ρατσισμού και των αντιισλαμικών αισθημάτων στην Ευρώπη».

Τα σχόλια της υπουργού αφορούσαν απόφαση του τουρκικού Συνταγματικού Δικαστηρίου το οποίο ακύρωσε διάταξη του ποινικού κώδικα, η οποία τιμωρούσε ως σεξουαλική κακοποίηση κάθε σεξουαλική πράξη που εμπλέκει παιδιά κάτω των 15 ετών, και ζήτησε από την Εθνοσυνέλευση να ψηφίσει νέα νομοθεσία.