Σε μία ανεπίσημη βιογραφία του Ντέιβιντ Κάμερον, με τίτλο Call me Dave, ο παλιός σύμβουλος και φίλος του Βρετανού πρωθυπουργού και πρώην βασικός χρηματοδότης του κόμματος των Συντηρητικών, Λόρδος Μάικλ Άσκροφτ περιγράφει λεπτομέρειες από τη φοιτητική ζωή του πρωθυπουργού στην Οξφόρδη. Ναρκωτικά, αλκοόλ και ακραίες τελετές μύησης σε κοινότητες παρουσιάζονται στα πρώτα αποσπάσματα του βιβλίου που δημοσιεύτηκαν στην αγγλική εφημερίδα Daily Mail και φαίνεται να έχουν αναστατώσει την αγγλική πολιτική σκηνή. (Επιμέλεια: Εύα Αναστασιάδου)

Ads

Στο βιβλίο, ο Λόρδος Άσκροφτ  κατηγορεί τον Ντέιβιντ Κάμερον για καταχρήσεις και ακρότητες κατά την περίοδο που ήταν μέλος στις φοιτητικές ομάδες Piers Gaveston Society και Bullingdon Club γνωστές για τα πλούσια μέλη τους και τις μυστικές εκδηλώσεις τους που συμπεριλάμβαναν ναρκωτικά, αλκοόλ και βανδαλισμούς.  Συγκεκριμένα, αναφέρει τη μαρτυρία ενός πρώην συμφοιτητή του πρωθυπουργού ο οποίος υποστηρίζει ότι όσο φοιτούσε στην Οξφόρδη ο Ντέιβιντ Κάμερον συμμετείχε σε μια ομάδα χρηστών κάνναβης, την αποκαλούμενη «Flam Club» και ότι σπίτι του στο Λονδίνο κυκλοφορούσε ελεύθερα κοκαΐνη.

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με μαρτυρίες ατόμου που τώρα αποτελεί μέλος του αγγλικού κοινοβουλίου, κατά τη διάρκεια τελετής μύησης στην Piers Gaveston Society – γνωστή για τις «παράξενες τελετουργίες και τις σεξουαλικές ακρότητές» της- ο σημερινός Πρωθυπουργός της Βρετανίας  έβαλε «ένα απόκρυφο μέλος της ανατομίας του» στο στόμα ενός νεκρού γουρουνιού. Η αποκάλυψη αυτή προκάλεσε πανικό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αμέσως ένα νέο hashtag έκανε την εμφάνισή του, σατιρίζοντας το νέο αυτό σκάνδαλο: #Piggate ή «σκάνδαλο του γουρουνιού».

Ο Λόρδος Άσκροφτ ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στη Βρετανία, παραδέχεται στον πρόλογο του βιβλίου του ότι το Call Me Dave πρόκειται να κυκλοφορήσει για λόγους εκδίκησης. Έχοντας υπηρετήσει για χρόνια το Συντηρητικό κόμμα, αποτέλεσε σημαντικό καταλύτη στην ανάδειξη του Κάμερον σε ηγετικό πρόσωπο, τόσο με την 8 εκατομμύρια λίρες χρηματοδότηση του όσο και με την πολύχρονη εμπειρία του δίπλα στον νυν πρωθυπουργό. Με την εκλογή του λοιπόν το 2010, ο Λόρδος Άσκροφτ ανέμενε να του αποδοθεί εξέχον αξίωμα στην κυβέρνηση συνεργασίας. Όταν όμως ο Κάμερον του προσέφερε μια απλή θέση, χαμηλή σε ιεραρχία, στο Υπουργείο Εξωτερικών, οι σχέσεις των δύο ανδρών ψυχράνθηκαν με αποκορύφωμα τις αποκαλύψεις και τις κατηγορίες που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα και αναμένεται να κυκλοφορήσουν στο βιβλίο. 

Ads

Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, το βιβλίο αυτό δεν αποτελεί τρομακτικό σκάνδαλο, όπως παρουσιάζεται στην Daily Mail, μιας και «τα περισσότερα από τα αρνητικά στοιχεία [που αναφέρονται] είναι ήδη γνωστά, δεν προκαλούν έκπληξη και δεν έχουν πραγματικές συνέπειες».

Ο ίδιος ο Κάμερον έχει ερωτηθεί πολλές φορές στο παρελθόν για αυτά τα θέματα και πάντα περιοριζόταν να απαντάει ότι «βίωσε τις κλασικές εμπειρίες ενός φοιτητή».

Η πληροφορία που αναμένεται να επηρεάσει περισσότερο την πορεία του Βρετανού πρωθυπουργού, σύμφωνα με την εφημερίδα The Independent, αφορά σε οικονομικό σκάνδαλο. Το 2010 έγινε γνωστό στην Βρετανία ότι ο Λόρδος Άσκροφτ είχε δηλώσει φορολογική έδρα εκτός της Βρετανίας ώστε να μην πληρώνει επιπρόσθετους φόρους στο Βρετανικό δημόσιο. Ο πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι το πληροφορήθηκε το 2010, μετά τη νίκη του στις εκλογές. Σύμφωνα όμως με τις αποκαλύψεις του Λόρδου στο νέο του βιβλίο, υποστηρίζεται ότι ο τότε φίλος του Κάμερον γνώριζε από το 2009 την προσπάθειά του να εξαπατήσει την εφορία.