Οι ηγέτες της G20 ενέτειναν τις πιέσεις τους προς την ΕΕ για αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, στη βάση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου. Οι πιέσεις από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, την Κίνα, τη Ρωσία και την Αυστραλία, αφορούν την ενεργοποίηση της απόφασης των Βρυξελλών, καθώς υπάρχει «εκνευρισμός και απογοήτευση» για τις καθυστέρηση.

Ads

Από την πλευρά τους, το Βερολίνο και το Παρίσι επιχειρούν να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος, ξεκαθαρίζοντας ότι υπό αυτές τις συνθήκες η Ελλάδα δεν πρόκειται να λάβει νέα οικονομική βοήθεια και απαιτώντας από την Ιταλία να επιταχύνει τις διαδικασίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Γερμανικού πρακτορείου που επικαλούνται τα Νέα, οι ηγέτες της G20 εξετάζουν πρόταση του ΔΝΤ για σύσταση νέων μηχανισμών βραχυπρόθεσμης δανειοδότησης για τη στήριξη χωρών που αντιμετωπίζουν ισχυρά οικονομικά σοκ από εξωγενείς παράγοντες.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος, που πρόκειται να υιοθετηθεί σήμερα, Παρασκευή, η Ιταλία θα δεσμεύεται για τη μείωση του δημοσίου χρέους και ελλείμματος. Ακόμη θα υπάρχει δέσμευση για συντονισμένη δράση των χωρών για την προώθηση δημοσιονομικής σύγκλισης σε χώρες με υψηλά ελλείμματα.

Ads

Το σχέδιο απόφασης της Συνόδου Κορυφής της G20 αναφέρει επίσης ότι η Κίνα, η Γερμανία και άλλες οικονομίες προσανατολισμένες στις εξαγωγές πρέπει να κάνουν βήματα προς την κατεύθυνση της αύξησης της εσωτερικής ζήτησης σε περίπτωση που καταγραφεί επιδείνωση της προοπτικής της διεθνούς οικονομίας. Προτείνεται τέλος «να επιτραπεί να τεθούν σε εφαρμογή μέτρα αυτόματης δημοσιονομικής σταθεροποίησης».