Πρόταση συμβιβασμού που «σέβεται πλήρως τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου» έκανε η Σλοβάκα πρωθυπουργός στο μικρότερο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού, η αντίθεση του οποίου στη διεύρυνση του EFSF απειλεί την εφαρμογή συμφωνίας. Η Σλοβάκα πρωθυπουργός που δέχεται έντονες πιέσεις από την Κομισιόν για τη σύντομη υπερψήφιση της συμφωνίας, τόνισε ότι η χώρα θα πρέπει να πει το «ναι» πριν τις 14 Οκτωβρίου.

Ads

H Σλοβακία θα έχει κυρώσει τη συμφωνία πριν από την Σύνοδο Κορυφής, υποστήριξε  η κ. Ραντιτσόβα σύμφωνα με το Reuters, έπειτα από κατ’ ιδίαν συνάντησή της με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. «Ο μηχανισμός θα είναι στο Κοινοβούλιο από τις 4 Οκτωβρίου και περιμένω να έχει κυρωθεί μεταξύ 11 και 14 Οκτωβρίου» υποστήριξε μετά τη συνάντηση.

«Θα ήταν εξαιρετικά αρνητικό εάν γινόμασταν οι μοναδικοί που μπλοκάρουμε το μηχανισμό για την Ευρωζώνη» ανέφερε χαρακτηριστικά η πρωθυπουργός.

«Δεν μπορώ να φανταστώ επαναδιαπραγμάτευση του πλαισίου για τον EFSF πέραν των όσων έχουν συμφωνηθεί, έπειτα από την έγκριση τόσων χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας» υποστήριξε σήμερα ο Σλοβάκος επίτροπος, Μάρος Σέφκοβιτς.
 
Επισημαίνεται ότι μονο η Ολλανδία και η Μάλτα δεν έχουν υπερψηφίσει τη συμφωνία και η Κομισιόν πιέζει την Μπρατισλάβα να ανοίξει το δρόμο για το διευρυμένο EFSF. Σήμερα τη συμφωνία επικύρωσε και η Αυστρία.

Ads

Οι Βρυξέλλες πιέζουν η διεύρυνση του μηχανισμού να έχει κυρωθεί από όλους πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στις 17-18 Οκτωβρίου.

Εμπόδιο στην εφαρμογή της συμφωνίας από την Ευρωζώνη είναι το σλοβακικό κόμμα SaS, εταίρος του κόμματος της Ραντιτσόβα στον κυβερνητικό συνασπισμό στην Μπρατισλάβα.