Πρώην αναλυτές του οίκου Moody’s κατέθεσαν την Τετάρτη στην επιτροπή του αμερικανικού Κογκρέσου που ερευνά την εμπλοκή των οίκων αξιολόγησης στην οικονομική κρίση του 2008. Οι ίδιοι ανέφεραν ότι πραγματοποιούσαν αξιολόγηση προϊόντων υπό καθεστώς φόβου και συγκεκριμένα ότι εκφοβίζονταν από τα αφεντικά τους για να βάζουν θετικές αξιολογήσεις σε επικίνδυνα προϊόντα, σύμφωνα με το Reuters.

Ads

«Την ώρα που δεν υπήρξε ποτέ καμία οδηγία για να χαμηλώσουμε τις αξιολογήσεις, κάθε συμφωνία που χανόταν (με πελάτη) έπρεπε να εξηγηθεί αναλυτικά και να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας» ανέφερε ο Eric Kolchinsky. Στο παρελθόν είχε διατελέσει επικεφαλής της υπηρεσίας αξιολόγησης προϊόντων συνδεδεμένα με δάνεια.

Ακόμη, ο πρώην αντιπρόεδρος της υπηρεσίας των παραγώγων, που αποχώρησε από τη Moody’s το 2007, ανέφερε ότι ήταν ξεκάθαρο πως οι τραπεζίτες ελέγχαν τους αναλυτές, ενθαρρύνοντας τους να βάζουν υψηλές αξιολογήσεις σε προϊόντα χρέους που δεν τις άξιζαν. «Χρησιμοποιούσαν τον εκφοβισμό για να δημιουργήσουν ένα πλήθος αναλυτών, φοβισμένων να στεναχωρήσουν τους τραπεζίτες και έτοιμο να συνεργαστεί στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό», δήλωσε.

Από την πλευρά του, ο μεγαλοεπενδυτής Γουόρεν Μπάφετ, ο οποίος αναμένεται και αυτός να καταθέσει στην επιτροπή, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, υποστήριξε πως επενδυτές, όπως αυτός, δεν θα πρέπει να στηρίζονται στις αξιολογήσεις των οίκων αλλά θα πρέπει να προβαίνουν σε δικές τους αξιολογήσεις.

Ads

Σημειώνεται ότι, η εταιρεία του Mπάφετ, Berkshire Hathaway ελέγχει πλέον μερίδιο 13% στον οίκο αξιολόγησης Moody’s, όταν πριν από ένα χρόνο το μερίδιό της ανερχόταν σε 20%. Ο μεγαλοεπενδυτής σχολίασε ότι η Moody’s δεν είναι πλέον «αλεξίσφαιρη», όπως κάποτε, γι’ αυτό και προχώρησε στην πώληση μετοχών της.

Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την Τετάρτη νέους κανόνες για τη στενότερη εποπτεία των οίκων αξιολόγησης οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, πρότεινε την εποπτεία των οίκων αξιολόγησης από την Ευρωπαϊκή Αρχή Αγορών και Μετοχών (European Securities and Markets Authority), στην οποία θα πρέπει να καταχωρηθούν όλοι οι οίκοι οι οποίοι επιθυμούν να δραστηριοποιούνται στην ΕΕ, καθώς και οι θυγατρικές των γνωστών οίκων Fitch, Moody’s και Standard & Poor’s που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ.

Ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα εσωτερικής αγοράς, Μισέλ Μπαρνιέ, τόνισε ότι οι οίκοι αξιολόγησης θα πρέπει να λειτουργούν, βάσει συγκεκριμένων κανόνων και προϋποθέσεων. Σημείωσε ότι βασική προϋπόθεση θα είναι η υποχρεωτική δημοσιοποίηση της μεθοδολογίας και των μοντέλων, βάσει των οποίων οι οίκοι αυτοί κάνουν τις αξιολογήσεις τους, ενώ θα πρέπει να μειωθεί ο κίνδυνος της σύγκρουσης των συμφερόντων των οίκων αξιολόγησης με τα συμφέροντα των πελατών τους (π.χ. η Επιτροπή σημειώνει ότι οι οίκοι αξιολόγησης δεν μπορούν να παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες).

Επιπλέον, η Επιτροπή δίνει στην Ευρωπαϊκή Αρχή εξουσίες, όπως π.χ. τη δυνατότητα διεξαγωγής έρευνας για τους οίκους αξιολόγησης που δεν λειτουργούν με διαφάνεια, καθώς και τη δυνατότητα να προτείνει την επιβολή κυρώσεων για τους οίκους οι οποίοι παραβιάζουν τους κανόνες. Οι κυρώσεις, αυτές, μπορούν να φτάσουν μέχρι και την ανάκληση της άδειας λειτουργίας ενός οίκου αξιολόγησης, ωστόσο, την επιβολή κυρώσεων θα την αποφασίζει, βάσει της κοινοτικής νομοθεσίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η πρόταση της Επιτροπής, η οποία ουσιαστικά αποτελεί τροποποίηση του κανονισμού 1060/2009, θα πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στις αρχές του 2011. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζοζέ Μ. Μπαρόζο κάλεσε το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να επισπεύσουν τις απαραίτητες διαδικασίες.

Παράλληλα, η Επιτροπή πρότεινε σήμερα τη μεταρρύθμιση της διακυβέρνησης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, και κυρίως σε ό,τι αφορά τις αμοιβές των διευθυντικών στελεχών. Το θέμα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση έως την 1η Σεπτεμβρίου.