Εκατό δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου σχεδόν κάτω από το… αεροδρόμιο του Γκάτγουικ; Μπορεί να είναι η ανακάλυψη της δεκαετίας, ή για την ακρίβεια των τριών τελευταίων δεκαετιών όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν οι ειδικοί της βρετανικής πετρελαϊκής βιομηχανίας.

Ads

Η εταιρία εξόρυξης UKOG ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε το μεγαλύτερο επί ξηράς (onshore) πετρελαϊκό κοίτασμα των τελευταίων τριών δεκαετιών έξω από το Λονδίνο και κοντά στο αεροδρόμιο του Γκάτγουικ. Για την ακρίβεια, το κοίτασμα εντοπίστηκε στο Χορς Χιλ, πολύ κοντά στο Γκάτγουικ, και εκτιμάται ότι δίνει περίπου 158 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ανά τετραγωνικό μίλι – δηλαδή, συνολικά 100 δισεκατομμύρια βαρέλια. Η εταιρία θεωρεί πως η ποσότητα αυτή θα μπορεί να καλύψει από το 10% έως το 30% των πετρελαϊκών αναγκών της Βρετανίας έως το 2030.

«Με βάση τα ευρήματα που έχουμε αυτή τη στιγμή, μιλάμε για ένα κοίτασμα από 50 έως 100 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου», δήλωσε στο BBC ο διευθύνων σύμβουλος της UKOG Στήβεν Σάντερσον προσθέτοντας: «Από την ποσότητα αυτή θεωρούμε ότι θα είναι εφικτό να εξορύξουμε περίπου το 5% έως 15%, γεγονός που σημαίνει ότι το 2030 θα μπορούμε να καλύπτουμε το 10% έως 30% των συνολικών αναγκών της Βρετανίας».

Η περιοχή του Χορς Χιλ καλύπτει μια έκταση 88 τετραγωνικών χιλιομέτρων, στη λεκάνη του Γουίλντ. Το κοίτασμα θεωρείται παρόμοιο με τα κοιτάσματα του Μπάκεν στις ΗΠΑ και του Μπαζένοφ στη δυτική Σιβηρία, όπου μόνο το 3-15% του πετρελαίου μπορεί να εξορυχθεί.

Ads

Πριν ξεκινήσει η παραγωγή, πάντως, θα πρέπει να ολοκληρωθούν ορισμένα τεχνικά και γραφειοκρατικά στάδια,. «Χρειάζεται να κάνουμε γεωτρήσεις και ελέγχους για να διαπιστώσουμε εάν είναι δυνατή η εμπορική εκμετάλλευσή του», διευκρίνισε η UKOG.