Πέθανε σε φυλακή στην Τεχεράνη ο Ιρανός ποιητής και σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ Μπακτάς Αμπτίν. 

Ads

Σύμφωνα με οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την Ένωση Ιρανών Συγγραφέων (CNI), είχε προσβληθεί από Covid-19 μέσα στη φυλακή.

Ο Μπακτάς Αμπτίν ήταν σε κώμα από την αρχή της εβδομάδας, καθώς είχε νοσήσει σοβαρά από την Covid-19, ανέφερε η CNI σε ανάρτηση της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Μπακτάς Αμπτίν, μέλος της CNI, θεωρούνταν ένας από τους σκληρότερους επικριτές του ιρανικού καθεστώτος και είχε καταδικαστεί πέρυσι το Σεπτέμβριο σε έξι χρόνια φυλακή, με την κατηγορία ότι διέδιδε αντικαθεστωτική προπαγάνδα. Αφότου νόσησε βαριά, βγήκε από τη φυλακή και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η θεραπεία που του χορηγήθηκε ήρθε πολύ καθυστερημένα, με αποτέλεσμα το θάνατό του.

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) επιβεβαίωσαν το θάνατό του στο Twitter και κατήγγειλαν την ευθύνη των ιρανικών αρχών, σημειώνοντας πως είχαν καταδικάσει το 2019 τον Αμπτίν για «προπαγάνδα εναντίον του καθεστώτος» και «έκδοση μιας παράνομης εφημερίδας στο Facebook».

Η PEN America, οργάνωση για την ελευθερία του λόγου ανέφερε στην ανακοίνωση της ότι ο θάνατος του Μπακτάς Αμπτίν ήταν προδιαγεγραμμένος καθώς ήταν εγκαταλειμμένος στη φυλακή του Εβίν.  Η PEN America το 2020 είχε βραβεύσει τον Μπακτάς Αμπτίν με το βραβείο της.