Πέθανε σε ηλικία 59 ετών ο Ντέιβιντ Γκρέμπερ, o ανθρωπολόγος και ακτιβιστής, ένας εκ των εμπνευστών του κινήματος Occupy Wall Street στις ΗΠΑ και του σλόγκαν του «Είμαστε το 99%».
Την είδηση γνωστοποίησε η σύζυγός του, η οποία σε ανάρτησή της στο twitter, ανέφερε: «Χθες το καλύτερο άτομο στον κόσμο, ο σύζυγός μου και ο φίλος μου, Ντέιβιντ Γκρέμπερ πέθανε σε νοσοκομείο της Βενετίας».

Ads

Ο Γκρέμπερ ήταν καθηγητής ανθρωπολογίας στο London School of Economics και συγγραφέας.

Το βιβλίο του «Χρέος. Τα πρώτα 5000 χρόνια», του 2011, που στα ελληνικά κυκλοφόρησε το 2013 (εκδ. Στάσει Εκπίπτοντες), αποτύπωσε το πώς η έννοια του χρέους από το χώρο της ηθικής μετασχηματίστηκε σε ένα μηχανισμό οικονομικής και πολιτικής βίας, σε ένα βιβλίο που γνώρισε μεγάλη απήχηση καθώς κυκλοφόρησε την επαύριον της μεγάλης οικονομικής κρίσης του 2008.

Πιο πρόσφατα στο βιβλίο του Bullshit Jobs. A Theory, που κυκλοφόρησε το 2018, ο Γκρέμπερ μελετά το φαινόμενο του πολλαπλασιασμού των μορφών εργασίας που στην πραγματικότητα δεν έχουν καμία κοινωνική χρησιμότητα, αποδίδοντας το στα χαρακτηριστικά που παίρνει η σύγχρονη οικονομία και τον κατά τη γνώμη του φεουδαρχικό τρόπο που λειτουργεί το σύγχρονο μάνατζμεντ.