Σε ηλικία 86 έτων έφυγε από τη ζωή ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας (1967-1974) Μαξ Βαν ντερ Στουλ, ο οποίος πρωτοστάτησε στην εκδίωξη της χούντας των συνταγματαρχών από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ads

Ο Μαξ Βαν Ντερ Στουλ είχε στηρίξει τη μεγάλη έρευνα του Συμβουλίου για τα έργα και ημέρες των συνταγματαρχών στη χώρα μας και στην αποκάλυψη της τρομοκρατικής βιομηχανίας των βασανιστηρίων ενώ ήταν αυτός που οργάνωσε τη θερμή υποδοχή στην Ολλανδία για τους αξιωματικούς του «Βέλους» μετά από κίνημα του Ναυτικού. Ο 86χρονος βετεράνος πολιτικός έφυγε από τη ζωή στις 23 Απριλίου 2011.

«Ο θάνατος του Max Van der Stoel αποτελεί μεγάλη απώλεια για τη σύγχρονη Ελλάδα. Απώλεια ενός κορυφαίου ευρωπαίου πολιτικού και φίλου της Ελλάδας ο οποίος στάθηκε δίπλα μας, υπό την ιδιότητά του ως Υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας, κατά τη σκοτεινή περίοδο της στρατιωτικής δικτατορίας και πρωτοστάτησε στη διερεύνηση, εκ μέρους του Συμβουλίου της Ευρώπης, των ανομημάτων της επάρατης δικτατορίας. Ο Max Van der Stoel στάθηκε, με την ίδια θέρμη, υποστηρικτής της ένταξης της χώρας μας στην ΕΟΚ και διατήρησε άσβεστους προσωπικούς δεσμούς με την Ελλάδα. Οι δημοκρατικές αξίες για τις οποίες, με συνέπεια και σταθερότητα, αγωνίστηκε ο Max Van der Stoel καθώς και το θερμό φιλικό πνεύμα που επέδειξε απέναντί μας θα αποτελούν διαρκή πηγή έμπνευσης για όλους μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια.