Πέθανε σε ηλικία 86 ετών ο καρδινάλιος Μπέρναρντ Λο, ο οποίος είχε αναγκαστεί να παραιτηθεί το 2002 από τη θέση του αρχιεπισκόπου της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας της Βοστόνης εξαιτίας του σκανδάλου σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από ιερείς.

Ads

Το σκάνδαλο ξέσπασε στις αρχές του 2002 όταν ο καρδινάλιος Λο, τότε αρχιεπίσκοπος της Βοστόνης, παραδέχθηκε ότι προστάτευσε έναν ιερέα, τον Πολ Σέινι, παρά τις πολλές αποδείξεις ότι είχε κακοποιήσει σεξουαλικά παιδιά. Ο καρδινάλιος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την αρχιεπισκοπή της Βοστόνης και εγκαταστάθηκε στη Ρώμη.

Η έρευνα που διεξήγαγαν δημοσιογράφοι της εφημερίδας Boston Globe αποκάλυψε πώς η τοπική καθολική εκκλησία, με επικεφαλής τον καρδινάλιο Λο, συστηματικά απέκρυψε τις σεξουαλικές κακοποιήσεις παιδιών από σχεδόν 90 ιερείς στη Βοστόνη και τα περίχωρά της επί πολλές δεκαετίες.

Οι δημοσιογράφοι της Boston Globe τιμήθηκαν με το βραβείο Πούλιτζερ. Μάλιστα η ιστορία τους έγινε και ταινία, το «Spotlight», που κέρδισε το βραβείο Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας το 2016. 

Ads

Παρόλα αυτά, ωστόσο, ο Λο έλαβε την υπηκοότητα του Βατικανού και διορίστηκε αρχιεπίσκοπος της Σάντα Μαρία Ματζόρε στη Ρώμη. Δύο εκπρόσωποι των θυμάτων είχαν μάλιστα διαμαρτυρηθεί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό κατά τη διάρκεια μιας λειτουργίας στη μνήμη του πάπα Ιωάννη Παύλου Β’ από τον καρδινάλιο Λο.