Η Βασίλισσα Ελισάβετ, η μακροβιότερη μονάρχης που πέρασε από το Μπάκιγχαμ και βρέθηκε στον θρόνο για 70 χρόνια πέθανε στα 96 της χρόνια, ύστερα από προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε τον τελευταίο καιρό.

Ads

Η βασιλική οικογένεια είχε συγκεντρωθεί από νωρίς την Πέμπτη στο ανάκτορο στη Σκωτία, στο Μπαλμόραλ, όπου και βρισκόταν, ύστερα από την ενημέρωση των γιατρών της για την ανησυχητική κατάσταση της υγείας της.

Με μια λιτή ανακοίνωση, τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ ανέφεραν: «Η βασίλισσα πέθανε ήσυχα στο Balmoral σήμερα το απόγευμα. Ο βασιλιάς και η βασίλισσα θα παραμείνουν στο Balmoral σήμερα το απόγευμα και θα επιστρέψουν στο Λονδίνο αύριο».

Η υγεία της Ελισάβετ επιδεινώθηκε από τον Οκτώβριο του 2021, όταν πέρασε μια νύχτα σε νοσοκομείο, για λόγους που δεν διευκρινίστηκαν ποτέ. Στη συνέχεια αναγκάστηκε να περιορίσει τις δημόσιες εμφανίσεις της και ανέθεσε ορισμένα από τα καθήκοντά της στους προφανείς διαδόχους της, τον γιο της Κάρολο και τον εγγονό της Ουίλιαμ.

Ads

Τον Μάιο, ο πρίγκιπας Κάρολος εκφώνησε στη θέση της, για πρώτη φορά στα χρονικά, την ομιλία της ενώπιον του Κοινοβουλίου, ένα από τα κορυφαία συνταγματικά καθήκοντα του μονάρχη στη Βρετανία.

Στις αρχές Ιουνίου, οι Βρετανοί γιόρτασαν επί τέσσερις ημέρες τη συμπλήρωση 70 ετών από την ανάρρησή της στον θρόνο. Η Ελισάβετ όμως, η μακροβιότερη και γηραιότερη εν ενεργεία βασίλισσα στον κόσμο, ήταν σχεδόν απούσα από τους εορτασμούς του πλατινένιου ιωβηλαίου της: μόλις δύο φορές εμφανίστηκε, για λίγα λεπτά, στο μπαλκόνι του Μπάκιγχαμ, για να χαιρετίσει τους δεκάδες χιλιάδες υπηκόους της.

Τι συμβαίνει από εδώ και πέρα

Η επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Γέφυρα του Λονδίνου (London Bridge)», η οποία τώρα ενεργοποιείται, δημιουργήθηκε από αξιωματούχους, αλλά και την ίδια την βασίλισσα για να προετοιμάσει τους πάντες, ανάμεσά τους τον πρωθυπουργό της χώρας και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, για το τι πρέπει να κάνουν όταν πεθάνει.

Περιγράφει τα σχέδια για το τι θα συμβεί τις επόμενες 10 ημέρες τουλάχιστον, πώς θα αλλάξει δηλαδή η βασιλική γραμμή διαδοχής με τον πρίγκιπα Κάρολο να παραλαμβάνει τη σκυτάλη και τους αυστηρούς κανόνες για το πώς θα ενημερωθεί το κοινό για την είδηση.

Εσωτερικά για λόγους συντομίας και γραφειοκρατικής διευκόλυνσης, η ημέρα θα αναφέρεται ως «D-Day». Κάθε επόμενη ημέρα πριν από την κηδεία θα αναφέρεται ως «D+1», «D+2» και ούτω καθεξής.

Όπως αναφέρει το Politico, στις 10 το πρωί την επομένη του θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ, το Συμβούλιο Διαδοχής – το οποίο περιλαμβάνει ανώτερα κυβερνητικά στελέχη – θα συνεδριάσει στο παλάτι του Σεντ Τζέιμς για να ανακηρύξει τον βασιλιά Κάρολο ως νέο κυρίαρχο.

Εκατοντάδες ιδιωτικοί σύμβουλοι, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού και των ανώτερων υπουργών, θα κληθούν να παραβρεθούν, φορώντας πρωινό φόρεμα ή κοστούμι με μαύρη ή σκούρα γραβάτα. Δεν πρέπει να φορούν κανένα διακοσμητικό.

Η προκήρυξη θα διαβαστεί στη συνέχεια στο παλάτι του Σεντ Τζέιμς και στο Royal Exchange του Λονδίνου, επιβεβαιώνοντας τον Κάρολο ως βασιλιά. Το Κοινοβούλιο θα συνεδριάσει για να συμφωνήσει σε ένα συλλυπητήριο μήνυμα. Όλες οι κυβερνητικές δραστηριότητες θα ανασταλούν για 10 ημέρες.

Στις 3:30 μ.μ., η πρωθυπουργός και το υπουργικό συμβούλιο θα έχουν ακρόαση με τον νέο βασιλιά. Θα ειπωθεί στους υπουργούς να μην φέρουν μαζί τους τους συζύγους τους.

Ημέρα D+2

Αφού η ίδια πέθανε στο Μπαλμόραλ της Σκωτίας, θα ενεργοποιηθεί η επιχείρηση Unicorn (Μονόκερος), πράγμα που σημαίνει ότι το σώμα της θα μεταφερθεί στο Λονδίνο με βασιλικό τρένο, εάν είναι δυνατόν. Εάν όχι, θα ενεργοποιηθεί η επιχείρηση Overstudy, πράγμα που σημαίνει ότι το φέρετρο θα μεταφερθεί με αεροπλάνο. Η πρωθυπουργός και οι υπουργοί θα παραστούν σε δεξίωση για να υποδεχτούν το φέρετρο.

Ημέρα D+3

Το πρωί, ο βασιλιάς Κάρολος θα λάβει τα συλλυπητήρια στο Westminster Hall. Το απόγευμα θα ξεκινήσει μια περιοδεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, ξεκινώντας με μία επίσκεψη στο Κοινοβούλιο της Σκωτίας, και μια λειτουργία στον καθεδρικό ναό του Σεντ Τζιλς στο Εδιμβούργο.

Ημέρα D+4

Ο βασιλιάς Κάρολος θα φτάσει στη Βόρεια Ιρλανδία, όπου θα λάβει συλλυπητήρια στο Κάστρο του Χίλσμπορο και θα παρακολουθήσει μια λειτουργία στον καθεδρικό ναό της Αγίας Άννας στο Μπέλφαστ. Θα πραγματοποιηθεί πρόβα για την επιχείρηση Lion (Λιοντάρι), την πομπή του φέρετρου από το παλάτι του Μπάκιγχαμ στο παλάτι του Γουεστμινστερ.

Ημέρα D+5

Η πορεία από το παλάτι του Μπάκιγχαμ στο παλάτι του Γουέστμινστερ θα πραγματοποιηθεί σε μια τελετουργική διαδρομή μέσω του Λονδίνου. Θα ακολουθήσει λειτουργία στο Westminster Hall μετά την άφιξη του φέρετρου.

Ημέρα D+6 έως Ημέρα D+9 – και οι ανησυχίες του Γουάιτχολ

Η βασίλισσα Ελισάβετ θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στο παλάτι του Γουέστμίνστερ για τρεις ημέρες, σε μια επιχείρηση με την κωδική ονομασία Feather (φτερό). Το φέρετρό της θα βρίσκεται πάνω σε ένα υπερυψωμένο κουτί γνωστό ως catafalque στο κέντρο του Γουεστμίνστερ Χολ, το οποίο θα είναι ανοιχτό για το κοινό 23 ώρες την ημέρα. Θα εκδοθούν εισιτήρια για VIP ώστε να μπορούν να κανονίσουν το χρονοδιάγραμμά τους.

Την 6η ημέρα θα πραγματοποιηθεί πρόβα για την κρατική νεκρώσιμη ακολουθία.

Την 7η μέρα, ο βασιλιάς Κάρολος θα ταξιδέψει στην Ουαλία για να δεχθεί τα συλλυπητήρια στο κοινοβούλιο της Ουαλίας και θα παρακολουθήσει μια λειτουργία στον καθεδρικό ναό του Λιαντάφ στο Κάρντιφ.

Αυτή τη χρονική περίοδο, οι κυβερνητικές υπηρεσίες θα επωμιστούν την τεράστια προετοιμασία για την κηδεία. Τα έγγραφα που είδε το Politico, δείχνουν ότι, ενώ η κυβέρνηση πιστεύει γενικά ότι έχει την ικανότητα να πραγματοποιήσει με επιτυχία την κηδεία, το απαιτούμενο έργο θα είναι τεράστιο και έχουν δημιουργηθεί συγκεκριμένες ανησυχίες σχετικά με πιθανές προκλήσεις.

Τα τμήματα που αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη δυσκολία είναι το υπουργείο Εξωτερικών, το υπουργείο Εσωτερικών και το Τμήμα Μεταφορών.

Το υπουργείο Εξωτερικών έχει αναλάβει να κανονίσει τις αφίξεις αρχηγών κρατών και VIP από το εξωτερικό.

Το υπουργείο Εσωτερικών είναι υπεύθυνο για τις ρυθμίσεις ασφαλείας και η κυβερνητική Γραμματείας Εθνικής Ασφάλειας και οι υπηρεσίες πληροφοριών θα βρίσκονται σε υψηλή επιφυλακή για τυχόν αυξημένη τρομοκρατική απειλή.

Ημέρα D+10

Η ίδια η κρατική κηδεία θα πραγματοποιηθεί στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ. Θα τηρηθεί δύο λεπτών σιγή σε ολόκληρη τη χώρα το μεσημέρι. Οι πομπές θα γίνουν στο Λονδίνο και το κάστρο Γουίνδσορ.

Θα ακολουθήσει τελετή στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Κάστρο Γουίνσδορ και η βασίλισσα θα ταφεί στη βασιλική κρύπτη στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου.