Το Κρεμλίνο κατηγόρησε την Πέμπτη το Κίεβο ότι δεν είναι σταθερό στις απόψεις του για το ενδεχόμενο ειρηνευτικών συνομιλιών, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ μπορούν να επηρεάσουν θετικά την Ουκρανία.

Ads

Σε μια ενημερωτική συνάντηση με δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σε θέση να λάβουν υπόψη τις ανησυχίες της Ρωσίας και θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν το Κίεβο να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, εάν το επιθυμεί.

Ο Πεσκόφ είπε επίσης ότι η Ουκρανία έχει αλλάξει τη θέση της σχετικά με το αν ήθελε να διαπραγματευτεί με τη Μόσχα αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της εννεάμηνης σύγκρουσης και δεν μπορούσε να βασιστεί κανείς σε αυτήν.

Σε βιντεοδιάσκεψη με τους δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ικανές να λάβουν υπόψη τις ανησυχίες της Ρωσίας και θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν το Κίεβο να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αν ήθελαν.

Ads

Ο Πεσκόφ είπε ακόμη πως η Ουκρανία άλλαξε τη θέση της σχετικά με το αν θέλει ακόμη και να διαπραγματευθεί με τη Μόσχα πολλές φορές στη διάρκεια των εννέα μηνών του πολέμου και δεν μπορεί να στηριχθεί κανείς σε αυτήν.

«Στην αρχή διαπραγματεύονται, στη συνέχεια αρνούνται να διαπραγματευθούν, στη συνέχεια εγκρίνουν έναν νόμο που απαγορεύει διαπραγματεύσεις οποιουδήποτε είδους, στη συνέχεια λένε πως θέλουν διαπραγματεύσεις, αλλά δημόσιες», είπε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.

«Ως εκ τούτου, είναι δύσκολο να φανταστούμε δημόσιες διαπραγματεύσεις… Ένα πράγμα είναι σίγουρο: οι Ουκρανοί δεν θέλουν οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε.

Ο Πεσκόφ είπε πως σε αυτό το πλαίσιο η Μόσχα θα συνεχίσει αυτό που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» και πως τα πυραυλικά πλήγματα σε στόχους στην Ουκρανία είναι συνέπεια της έλλειψης προθυμίας του Κιέβου να συναντηθεί [με τη Μόσχα] στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Πηγή: ΕΡΤ