Δέκα Περουβιανοί απόστρατοι καταδικάστηκαν την Τετάρτη να εκτίσουν ποινές κάθειρξης 6 ως 12 ετών για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, καθώς κρίθηκαν ένοχοι για συστηματικούς βιασμούς εννέα γυναικών, συμπεριλαμβανομένων ανηλίκων, μεταξύ του 1984 και του 1985, εν μέσω της εμφύλιας σύρραξης ανάμεσα στις δυνάμεις του κράτους και τη μαοϊστική οργάνωση ανταρτών Φωτεινό Μονοπάτι.

Ads

Η ετυμηγορία τερμάτισε δίκη που διήρκεσε πέντε χρόνια, εμβληματική στο Περού, καθώς είναι η πρώτη για υπόθεση σεξουαλικών εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από μέλη των ενόπλων δυνάμεων.

Ουδείς από τους δέκα καταδικασθέντες, τους οποίους εκπροσώπησαν οι συνήγοροί τους, ήταν παρών όταν αναγνώστηκε η ετυμηγορία κι επιβλήθηκαν οι ποινές. Άλλοι τρεις στρατιωτικοί καταδικάστηκαν ερήμην.

Οι συστηματικοί βιασμοί διαπράχθηκαν από το 1984, όταν ο περουβιανός στρατός εγκατέστησε βάση κοντά στις πόλεις Μάνκα και Βίλκα, στις Άνδεις, στον νομό Ουανκαβελίκα (νότια), από τις φτωχότερες περιοχές του Περού.

Ads

Κάποια από τα θύματα ήταν ανήλικα. Πέντε από τις γυναίκες έμειναν έγκυες, τόνισαν οι δικηγόροι τους.

Υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συγγενείς των θυμάτων συγκεντρώθηκαν χθες μπροστά στο δικαστήριο. Η Σίνθια Σίλβα, μέλος της φεμινιστικής οργάνωσης Demus, εξέφρασε ικανοποίηση στο Γαλλικό Πρακτορείο για αυτή την «πρώτη καταδίκη στρατιωτικών στη Λατινική Αμερική για πολλαπλούς ομαδικούς βιασμούς».

«Συμπληρώσαμε 40 χρόνια σκληρού αγώνα. Ας ελπίσουμε πως η απόφαση θα είναι θετική για εμάς κι ότι αυτοί οι εγκληματίες θα καταλήξουν στη φυλακή», είπε η Μαρία, ένα από τα θύματα, το επώνυμο της οποίας δεν δημοσιοποιείται με εντολή της δικαιοσύνης, σε ηχητικό μήνυμα που έστειλε ο δικηγόρος της στο AFP προτού αναγνωστεί η απόφαση.

Η 54χρονη έφερε στον κόσμο δυο παιδιά μετά τους βιασμούς που υπέστη όταν ήταν 15 ετών.

Η υπόθεση είχε αποκαλυφθεί πριν από 21 χρόνια, το 2003, από την Επιτροπή Αλήθειας και Συμφιλίωσης, η οποία έλαβε 35 καταγγελίες για συστηματική σεξουαλική βία από μέλη των ενόπλων δυνάμεων στην Ουανκαβελίκα μεταξύ του 1984 και του 1995.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, τις δυο δεκαετίες του εμφυλίου πολέμου στο Περού (1980-2000) καταγράφτηκαν εκατοντάδες υποθέσεις βιασμών, σεξουαλικής σκλαβιάς, εξαναγκαστικής εκπόρνευσης, εξαναγκαστικών γάμων κι αμβλώσεων.

Το Μητρώο Θυμάτων της ένοπλης σύρραξης δείχνει πως οι βιασμοί που καταγγέλθηκαν συνολικά ήταν τουλάχιστον 5.882.

Το Φωτεινό Μονοπάτι πήρε τα όπλα το 1980. Ο εμφύλιος, που κράτησε δεκαετίες, άφησε πίσω 69.000 νεκρούς και εξαφανισθέντες, κατά τους αριθμούς της Επιτροπής Αλήθειας και Συμφιλίωσης.