Περιθώριο για συμβιβαστική λύση, αφήνουν σήμερα οι φλαμανδόφωνοι στο Βέλγιο, μια μέρα μετά την παραίτηση της η κυβέρνηση της χώρας εξαιτίας του γλωσσικού ζητήματος.

Ads

«Εάν εκείνοι που κλόνισαν την εμπιστοσύνη καταβάλουν μια προσπάθεια για την αποκατάστασή της, μπορούμε να επανεκτιμήσουμε την κατάσταση», δήλωσε σήμερα ο Αλεξάντερ Ντε Κρου, ηγέτης του κόμματος Οpen VLD, στο φλαμανδόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο VRT, δίνοντας τελεσίγραφο μέχρι την επόμενη Πέμπτη οπότε και συνεδριάζει η ολομέλεια του βελγικού κοινοβουλίου για την επίτευξη συμφωνίας, ενώ ο βασιλιάς Αλβέρτος ο Β’ συνεχίζει σήμερα τις διαβουλεύσεις με τους ηγέτες των βελγικών πολιτικών κομμάτων.

Οι επικεφαλής των γαλλόφωνων κομμάτων, από την πλευρά τους, δηλώνουν έτοιμοι για την επανέναρξη συνομιλιών με το Open VLD, αλλά δεν αποδέχονται νέο τελεσίγραφο. «Θέλω να εκμεταλλευθώ αυτήν την νέα ευκαιρία, αλλά ας μην ορίσουμε νέα προθεσμία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του γαλλόφωνου Σοσιαλιστικού Κόμματος Ελιο Ντι Ρούπο. «Το σημαντικό είναι η συμφωνία και όχι η ημερομηνία» συμπλήρωσε στο ίδιο πνεύμα η πρόεδρος του γαλλόφωνου κεντρώου κόμματος CDH Ζοέλ Μιλκέ.

Το φλαμανδόφωνο κόμμα Open VLD αποχώρησε εξαιτίας της αποτυχίας των διαπραγματεύσεων για τον χωρισμό του δίγλωσσου προαστίου Βρυξέλλες-Χαλ-Βιλβόρντ, πράγμα που θα έθετε σε αμφισβήτηση τα ιδιαίτερα γλωσσικά δικαιώματα των γαλλόφωνων που ζουν στη Φλάνδρα, στα περίχωρα της βελγικής πρωτεύουσας. Οι Φλαμανδόφωνοι επιθυμούν την κατάργηση των δικαιωμάτων των γαλλόφωνων στην περιοχή, εκτός ορισμένων ζωνών, κάτι για το οποίο οι τελευταίοι απαιτούν ισχυρά ανταλλάγματα.

Ads