Να πάει πιο μακριά δεσμεύεται η βασκική αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ, έπειτα από την ανακοίνωσή της στις 5 Σεπτεμβρίου για κατάπαυση του πυρός. Η βασκική εφημερίδα Gara αποκάλυψε το Σάββατο μερικά αποσπάσματα από το νεό μήνυμα της οργάνωσης.

Ads

«Μπροστά στην αδιαλλαξία της Γαλλίας και της Ισπανίας η ΕΤΑ ρίχνει εκ νέου στη θάλασσα το καράβι που θα επιτρέψει να βρεθεί μία δημοκρατική λύση στη διαμάχη. Πήρε την πρωτοβουλία χωρίς να ρίξει άγκυρα, έτοιμη να πάει στα πιο βαθιά νερά», αναφέρει στο μήνυμά της η αυτονομιστική οργάνωση.

Η ΕΤΑ δεσμεύεται να σεβαστεί την Διακήρυξη των Βρυξελλών, ένα κείμενο που υπέγραψαν πολλές προσωπικότητες, στις 30 Μαρτίου με το οποίο καλούν την ΕΤΑ να κηρύξει «μόνιμη και απολύτως επαληθεύσιμη κατάπαυση πυρός».

Σύμφωνα με την εφημερίδα Gara αυτό το νέο μήνυμα απευθύνεται στη διεθνή κοινότητα σε συνεργασία με την οποία η αυτονομιστική οργάνωση δηλώνει ότι είναι έτοιμη να μελετήσει τα στάδια «συμπεριλαμβανομένων των δεσμεύσεων που πρέπει να υιοθετήσει η ΕΤΑ» για να επιλυθεί με «μόνιμο, δίκαιο και δημοκρατικό τρόπο αυτή η διαμάχη που διαρκεί περισσότερα από 100 χρόνια».

Ads