Από 1/1/2011 τίθεται σε ισχύ η μείωση στο 1/3 στα μπόνους των τραπεζικών στελεχών και των χρηματιστών, ύστερα από την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την επιβολή αυστηρότερων κανονισμών.

Ads

Έπειτα από μήνες διαπραγματεύσεων μεταξύ των κυβερνήσεων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφασίστηκε η αναδιάρθρωση των μπόνους που δίνονται στα στελέχη του ευρωπαϊκού χρηματοοικονομικού τομέα. Έτσι, στο μέλλον θα υπάρχει χαμηλότερη αναλογία μετρητών, πολύ μικρότερες προκαταβολικές αμοιβές ενώ το εναπομείναν ποσό θα είναι συνδεδεμένο με τις επιδόσεις της εταιρείας και τις μισθολογικές αποδοχές.

Το νομοθετικό κείμενο προβλέπει ότι το μέγιστο ποσό προκαταβολικής καταβολής μετρητών δεν θα υπερβαίνει το 30%, ενώ για μεγάλα μπόνους, το ποσό μετρητών θα περιορίζεται στο ένα-πέμπτο. Μια νέα εποπτική αρχή ευρωπαϊκών τραπεζών θα καθορίζει τα μεγάλα μπόνους. Επιπλέον, τουλάχιστον το 50% των μπόνους θα πρέπει να καταβάλλεται σε «εργαλεία» που συνδέονται άμεσα με την ευρωστία της τράπεζας, όπως μετοχές της εταιρείας ή κεφάλαιο που μπορεί να μετατραπεί σε τραπεζικές μετοχές.

«Οι τραπεζίτες έχουν δείξει ότι παρά την κρίση δεν έχουν κατορθώσει να δείξουν αυτοσυγκράτηση στο συγκεκριμένο θέμα. Οι νέες προτάσεις θα αλλάξουν εντελώς την κουλτούρα που επικρατεί στον χρηματοοικονομικό κλάδο σε ό,τι αφορά τον καθορισμό των μπόνους. Η Ευρώπη μπορεί να “δείξει” στον υπόλοιπο κόσμο τον ορθό τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να αμείβονται τα στελέχη των τραπεζών» δήλωσε στο Reuters σχετικά η Βρετανίδα ευρωβουλευτής Αρλίν ΜακΚάρθι.

Ads

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος Τύπου της ισπανικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης –η οποία ολοκληρώθηκε χθες και από σήμερα την αναλαμβάνει το Βέλγιο– επιβεβαίωσε ότι υπάρχει συμφωνία στο Ευρωκοινοβούλιο για το συγκεκριμένο θέμα και εξέφρασε την ελπίδα ότι πολύ σύντομα θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις.