Έμμεση, πλην σαφέστατη, επιβεβαίωση, ότι η μεθοδική σφαγή που διεξάγει ο ισραηλινός στρατός στην Γάζα γίνεται με την άδεια και την υποστήριξη των ΗΠΑ συνιστά η μεγάλη περιοδεία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, στην Μέση Ανατολή, η οποία συνεχίζεται.

Ads

Είναι χαρακτηριστικό ότι ούτε καν στην συναντησή του με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής στην Ραμάλα, Μαχμούντ Αμπάς, έστω για διπλωματικούς λόγους, ο Μπλίνκεν δεν ανέφερε την άμεση ανάγκη κατάπαυσης του πυρός στον θύλακα, παρά το γεγονός ότι η ανθρωπιστκή καταστροφή που συντελείται εκεί δεν έχει προηγούμενο στις πάνω από επτά δεκαετίες κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ.

Ο πρόεδρος Αμπάς είπε στον Μπλίνκεν ότι πρέπει να υπάρξει «άμεση κατάπαυση του πυρός» και να επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος κατήγγειλε τη «γενοκτονία» του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. «Δεν έχω λόγια για να περιγράψω τη γενοκτονία και την καταστροφή που υπέστη ο παλαιστινιακός λαός μας στη Γάζα από την πολεμική μηχανή του Ισραήλ, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις αρχές του διεθνούς δικαίου», δήλωσε ο Αμπάς στον Μπλίνκεν στη Ραμάλα, σε δηλώσεις που μετέδωσε το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Ads

Ο Μπλίνκεν επανέλαβε τη «δέσμευση» των ΗΠΑ να παραδώσουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και να «διασφαλίσουν» ότι οι βασικές υπηρεσίες θα επαναλειτουργήσουν στον πολιορκημένο θύλακαν Λωρίδα.
Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν επίσης, ότι ο Μπλίνκεν δήλωσε στον Αμπάς ότι οι Παλαιστίνιοι δεν πρέπει να εκτοπιστούν βίαια και ανέφεραν ότι η Ουάσιγκτον δεσμεύτηκε να εργαστεί για την υλοποίηση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Αλλά ο Μπλίνκεν δεν ζήτησε κατάπαυση του πυρός.

Ανώτερος αξιωματούχος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέφερε ότι ο Μπλίνκεν είπε στον Αμπάς ότι η Παλαιστινιακή Αρχή πρέπει να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο σε «ό,τι θα ακολουθήσει στη Γάζα».

Ειδικότερα ο Μπλίνκεν υποστήριξε ότι μια «αποτελεσματική και εκσυγχρονισμένη Παλαιστινιακή Αρχή» θα ήταν πιο λογικό να κυβερνήσει τελικά τη Λωρίδα της Γάζας, αλλά παραδέχτηκε ότι άλλες χώρες και διεθνείς θεσμοί πιθανόν να έχουν έναν ρόλο στην εγγύηση της ασφάλειας και στη διακυβέρνηση στο μεταξύ.

«Αντιπαραγωγική» η κατάπαυση του πυρός

Σε ό,τι αφορά στην άρνηση των ΗΠΑ να παρέμβουν για κατάπαυση του πυρός, ο Μπλίνκεν ήταν ακόμη πιο ξεκάθαρος το Σάββατο, σε συνέντευξη Τύπου μετά από συναντήσεις στο Αμμάν με πέντε ηγέτες από την περιοχή.

Μεταξύ άλλων τόνισε, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι μια κατάπαυση του πυρός θα αφήσει τη Χαμάς σε ισχύ και θα της επιτρέψει να ανασυνταχθεί και να πραγματοποιήσει παρόμοιες επιθέσεις με αυτή της 7ης Οκτωβρίου, είπε.

Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι το status quo μιας Γάζας που ελέγχεται από τη Χαμάς δεν μπορεί να συνεχιστεί και συζήτησε με τους Άραβες ομολόγους του πώς να χαράξει μια καλύτερη πορεία προς μια λύση δύο κρατών.

Αν και οι υπουργοί Εξωτερικών της Ιορδανίας και της Αιγύπτου προέτρεψαν για άμεση κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, ο Μπλίνκεν απάντησε ότι αυτό θα ήταν «αντιπαραγωγικό» και κατέστησε σαφές ότι το πιο μακριά που θα πήγαινε ήταν να υποστηρίξει μια «ανθρωπιστική παύση» για να δώσει χρόνο για παράδοση και λήψη προμηθειών.

Ο Μπλίνκεν είπε ότι μίλησε με Ισραηλινούς ηγέτες για το «πώς, πότε και πού» θα μπορούσαν να συμβούν παύσεις πυρός και «τι πρέπει να γίνει για να γίνουν δυνατές».

Σε Κύπρο και Άγκυρα

Αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Αμπάς, ο Μπλίνκεν πέταξε, εκτός προγράμματος περιοδείας, στην Κύπρο, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Σύμφωνα με ανάρτηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου της κυπριακής κυβέρνησης, Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη, στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter), ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πραγματοποίησε συνάντηση σήμερα με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, στο πλαίσιο των επαφών του στην περιοχή.

Η συνάντηση είχε ως βασικό θέμα συζήτησης «την κρίση στην περιοχή μας όπως εξελίσσεται και την πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας σχετικά με τη δημιουργία θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω της Κύπρου με τελικό προορισμό τη Γάζα», αναφέρει στην ανάρτησή του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Ο Μπλίνκεν αναμένεται να πάει αμέσως μετά στην Άγκυρα με βασικό στόχο να κρατήσει τους διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία ανοιχτούς και κυρίως τους διαύλους επικοινωνίας της Τουρκίας με την Δύση.

Η Τουρκία δεν είχε προσκληθεί το Σάββατο στην συνάντηση του Μπλίνκεν με τους υπουργούς Εξωτερικών της Αιγύπτου και της Ιορδανίας, ενώ δεν είχε συμπεριληφθεί ούτε στα δύο προηγούμενα ταξίδια του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ΕΡΤ στην Τουρκία, Γιάννη Μανδαλίδη, η Άγκυρα δεν συμπεριλήφθηκε στην αρχική ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρμτεντ που έγινε στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος περιοδείας του Άντονι Μπλίνκεν στην περιοχή. Ωστόσο, τουρκικές διπλωματικές πηγές ανακοίνωσαν ότι η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 5 Νοεμβρίου.

Η πρακτική αυτή, η οποία δεν συνάδει με τις διπλωματικές παραδόσεις, προκάλεσε ενόχληση στην Τουρκία, όπως φάνηκε και από τα δημοσιεύματα του Τύπου.

Θεωρήθηκε αντανάκλαση των αυξανόμενων διαφορών μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών, ειδικά μετά τις δηλώσεις Ερντογάν ότι η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση και την σκληρή κριτική που άσκησε στη δήλωση Μπλίνκεν ότι έρχεται στην περιοχή ως Εβραίος.

Τελικά, εκδόθηκε χθες από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναθεωρημένο πρόγραμμα επισκέψεων του Μπλίνκεν που περιελάμβανε και την Άγκυρα. Ο Άντονι Μπλίνκεν θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν αύριο. Οι δύο υπουργοί αναμένεται να συζητήσουν κυρίως τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, αλλά και τις εξελίξεις στη Συρία και την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Δεν έχει διευκρινιστεί αν ο Αμερικανός υπουργός θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο Ερντογάν.

Εντείνουν τις θανατοφόρες επιθέσεις οι Ισραηλινοί

Την ώρα που ο υπουργός των ΗΠΑ περιφέρει στη Μέση Ανατολή ότι είναι «αντιπαραγωγική» η κατάπαυση του πυρός, ο σφοδρός βομβαρδισμός του Ισραήλ στη Γάζα έχει ενταθεί, ιδιαίτερα στο βορρά, όπου πολλοί άμαχοι παραμένουν παγιδευμένοι και δεν μπορούν να διαφύγουν.

Τουλάχιστον 47 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Κυριακά σε ισραηλινή επίθεση στον προσφυγικό καταυλισμό al-Maghazi, ενώ έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν στον προσφυγικό καταυλισμό Jabalia.

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί κατέστρεψαν επίσης την κύρια πηγή νερού στον προσφυγικό καταυλισμό Jabalia.