Εικοσι δύο νεκροί, 8 αστυνομικοί και 14 ένοπλοι Αλβανοί, είναι ο μέχρις στιγμής απολογισμών των μαχών που ξέσπασαν το Σάββατο στην πόλη Κουμάνοβο της ΠΓΔΜ. Τριάντα περίπου ένοπλοι παραδόθηκαν στις Αρχές ενώ συνεχίζεται να ακούγονται σποραδικά πυρά σε διάφορα σημεία της πόλης. Διήμερο εθνικό πένθος κήρυξε η σκοπιανή κυβέρνηση.

Ads

Σύμφωνα με την αστυνομία της ΠΓΔΜ, 8 αστυνομικοί σκοτώθηκαν και πάνω από 37 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια πολύωρων ένοπλων συγκρούσεων μεταξύ ισχυρών δυνάμεων της αστυνομίας και «τρομοκρατικής ένοπλης ομάδας» σε αλβανόφωνη συνοικία της πόλης Κουμάνοβο. Ο αλβανόφωνος τηλεοπτικός σταθμός των Σκοπίων Alsat μεταδίδει ότι στις συγκρούσεις σκοτώθηκαν επίσης 14 μέλη της ένοπλης ομάδας. Σύμφωνα με την ΠΓΔΜ οι ένοπλοι φωτογραφίζονται ως Αλβανοί που εισήλθαν από το Κόσοβο με στόχο να πλήξουν κρατικούς θεσμούς.

Την ανησυχία του για την κατάσταση στο Κουμάνοβο εξέφρασε και ο Πρόεδρος της Αλβανίας, Μπουγιάρ Νισάνι, ο οποίος παρότρυνε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να σεβαστούν τις σχέσεις των εθνικών ομάδων. Ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Ντιτμίρ Μπουσάτι από την πλευρά του καταδίκασε τις πράξεις βίας στο Κουμάνοβο της ΠΓΔΜ και τόνισε ότι «είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι οι ένοπλοι να ταυτοποιούνται εθνικά», ζητώντας από τις αρχές της ΠΓΔΜ να διεξάγουν έρευνα για το επεισόδιο.

Τη βαθιά του ανησυχία για τα επεισόδια εξέφρασε και ο Επίτροπος για την Πολιτική Γειτονίας και τις Διαπραγματεύσεις για τη Διεύρυνση της ΕΕ Γιοχάνες Χαν, καλώντας όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να συνεργαστούν για να αποκατασταθεί η ηρεμία.

Ads

Στο μεταξύ, εξαιτίας των σφοδρών συγκρούσεων, το σερβικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία με την οποία ζητείται από τους πολίτες της Σερβίας να αποφεύγουν τα ταξίδια στην ΠΓΔΜ. Στην ανακοίνωση του σερβικού ΥΠΕΞ αναφέρεται επίσης «οι πολίτες της Σερβίας που βρίσκονται στην Ελλάδα να χρησιμοποιήσουν εναλλακτικές οδούς, μέσω Βουλγαρίας, κατά την επιστροφή τους στη πατρίδα τους».

Διαβάστε επίσης:
«Πόλεμος» μεταξύ αστυνομίας και ομάδας ένοπλων στην ΠΓΔΜ