Πέντε επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού Ζίκα καταγράφηκαν στη Γερμανία στο διάστημα μεταξύ Οκτωβρίου 2015 και Ιανουαρίου 2016.

Ads

Ο ιός αυτός μεταδίδεται από τα κουνούπια και έχει προσβάλλει πολλούς ανθρώπους στην αμερικανική ήπειρο από το 2015.

Ο Ζίκα είναι ένας ιός που μεταφέρεται από το κουνούπι-τίγρης και προκαλεί πυρετό. Πήρε το όνομά του από δάσος της Ουγκάντα, όταν και ταυτοποιήθηκε σε μαϊμού, κατά τη διάρκεια επιδημίας κίτρινου πυρετού, το 1947. Μεταδίδεται από το είδος κουνουπιών Aedes, τα οποία επίσης ευθύνονται για την εξάπλωση του δάγκειου πυρετού, του κίτρινου πυρετού και του ιού Chikungunya.

Δεν θεωρείται ότι μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Εάν όμως ένα υγιές κουνούπι τσιμπήσει έναν φορέα του ιού Ζίκα, το κουνούπι γίνεται φορέας και το τσίμπημά του θα οδηγήσει στη συνέχεια σε μόλυνση, εάν τσιμπήσει ένα υγιές άτομο.

Ads

Ο ιός θεωρείται εξαιρετικά επικίνδυνος για τις εγκύους και τα μωρά τους, καθώς συνδέεται με τη δραματική αύξηση στα περιστατικά μικροκεφαλίας, μιας εκ γενετής ανωμαλίας που χαρακτηρίζεται από το μικρό μέγεθος του κρανίου και του εγκεφάλου. Μία μολυσμένη μητέρα το μεταφέρει στο νεογέννητο παιδί της.

Ο ιός Ζίκα μπορεί να μεταδοθεί μέσω του αίματος και έχει επίσης ανιχνευθεί σε ανθρώπινο σπέρμα, αλλά χρειάζονται περισσότερες αποδείξεις για να επιβεβαιωθεί αν ο ιός μπορεί να μεταδοθεί με τη σεξουαλική επαφή, σημειώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.