Η Χίλαρι Κλίντον και ο Ντόναλντ Τραμπ διασταυρώνουν τα ξίφη του στην πρώτη τους τηλεμαχία ως υποψήφιοι για την προεδρία των ΗΠΑ. Θα είναι το πρώτο από τα τρία συνολικά debates που θα διεξαχθούν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου. Τρεις τηλεμαχίες που ενδεχομένως να δώσουν προβάδισμα σε έναν από τους δύο υποψήφιους πλανητάρχες.

Ads

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η διαφορά Χίλαρι Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ είναι εντός ορίου του στατιστικού λάθους, μάλιστα οι δύο υποψήφιοι εναλλάσσονται στην πρωτιά. Βάσει αυτών των δεδομένων το σημερινό debate αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα και πριν ακόμη ξεκινήσει πολύ το συγκαταλέγουν στις ιστορικότερες τηλεμαχίες των ΗΠΑ.

Το πρώτο debate μεταξύ υποψήφιων για την προεδρία των ΗΠΑ, που αποτέλεσε και την πρώτη τηλεμαχία στην ιστορία, διεξήχθη στις 26 Σεπτεμβρίου του 1960. Ήταν το debate μεταξύ του Τζ. Φ. Κένεντι και του Ρίτσαρντ Νίξον, το οποίο παρακολούθησαν περίπου 70 εκατομμύρια Αμερικανοί. Με αρχή την πρώτη τηλεμαχία του 1960, αμερικανικά μέσα επέλεξαν και θυμίζουν τα debate που έμειναν στην ιστορία προσφέροντας κάποιες αξέχαστες στιγμές…

1. Τζ. Φ. Κένεντι εναντίον Ρίτσαρντ Νίξον (1960)

Στο πρώτο τηλεοπτικό debate, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζ. Φ. Κένεντι βρίσκεται απέναντι στον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων Ρίτσαρντ Νίξον. Επικοινωνιακά η βραδιά δεν κύλησε καλά για τον δεύτερο. Ο Νίξον ταλαιπωρείτο από μια γρίπη και σε αντίθεση με τον Κένεντι εμφανίστηκε άνευρος, χλωμός και καταπονημένος σε αντίθεση με τον Κένεντι που εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο την αμεσότητα που έδινε η κάμερα, εισάγοντας την πολιτική στην εποχή των debate.

2. Τέραλντ Φορντ εναντίον Τζίμι Κάρτερ (1976)

Το επόμενο debate πραγματοποιήθηκε 16 χρόνια αργότερα. Ήταν μεταξύ του Δημοκρατικού Τζίμι Κάρτερ και του ρεπουμπλικάνου Τζέραλντ Φόρντ. Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων υπέπεσε σε μια γκάφα που εν πολλοίς έκρινε και την εκλογική μάχη. Με απόλυτη βεβαιότητα ο Φορντ υποστήριξε πως η Σοβιετική Ένωση δεν έχει τον έλεγχο στην Ανατολική Ευρώπη και οι χώρες που την απαρτίζουν έχουν αυτονομία.

3. Ρόναλντ Ρίγκαν εναντίον Γουόλτερ Μοντέιλ (1984)

Ads

Αυτό που σημάδεψε την τηλεμαχία του 1984 ανάμεσα στον νεαρό υποψήφιο των Δημοκρατικών Γουόλτερ Μοντέιλ  και τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων Ρόναλντ Ρίγκαν ήταν η διαφορά ηλικίας μεταξύ των δύο. Η ηλικία του 73χρονου πλέον Ρίγκαν είχε βρεθεί στο επίκεντρο όλης της προεκλογικής εκστρατείας. Πολλοί έθεταν το ερώτημα αν μπορεί σε αυτή την ηλικία να ηγηθεί των ΗΠΑ. Το ίδιο ερώτημα τέθηκε και στο debate με τον Ρίγκαν να απαντάει έξυπνα και με χιούμορ αντιστρέφοντας το κλίμα. «Δεν θα αναφερθώ στις ηλικίες, δεν θα θέσω αυτό το ζήτημα στην προεκλογική εκστρατεία. Δεν θέλω να εκμεταλλευτώ για πολιτικούς λόγους τη νεότητα και την απειρία του αντιπάλου μου», είπε. Σύμφωνα με τους δημοσκόπους, αυτή η ατάκα ήταν και η καθοριστικότερη στιγμή της τηλεμαχίας αλλά και ένας από τους λόγους της επικράτησης του Ρίγκαν.

4. Λόιντ Μπέντσεν εναντίον Νταν Κουέιλ (1988)

Η τηλεμαχία μεταξύ των δύο υποψήφιων αντιπροέδρων των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων είχε έναν ξεκάθαρο νικητή. Αυτός δεν ήταν άλλος από τον Λόιντ Μπέντσεν, τον υποψήφιο των Δημοκρατικών, ο οποίος με μια φράση συνέτριψε το προφίλ του κατά πολύ νεότερού του Νταν Κουέιλ των Ρεπουμπλικανών. Το επικοινωνιακό επιτελείο του Κουέιλ είχε στηρίξει όλη την εκστρατεία στις ομοιότητες του υποψηφίου με τον Τζον. Φ. Κένεντι. Όπως είπε ο Κουέιλ κατά τη διάρκεια του debate ο Κένεντι όταν έθεσε υποψηφιότητα για την προεδρία δεν και ο πιο έμπειρος πολιτικός.

O Μπέντσεν τον κοίταξε συγκαταβατικά και δίνοντας τέλος σε οποιοδήποτε συσχετισμό σχολίασε: «Έχω υπηρετήσει με τον Κένεντι. Γνώριζα τον Κένεντι. Ήταν φίλος μου. Δεν είστε ο Κένεντι!».

5. Τζορτζ Μπους εναντίον Αλ Γκορ (2000)

Στο debate του 2000 ο Ρεπουμπλικάνος Τζορτζ Μπους βρέθηκε εναντίον του Δημοκρατικού Αλ Γκορ, ο οποίος φάνταζε – και παρουσιαζόταν από τα ΜΜΕ – ως ιδανικότερος για την προεδρία. Αυτό τον έκανε υπεροπτικό και στην τηλεμαχία το πλήρωσε. Ο Αλ Γκορ χλεύαζε συνέχεια τις θέσεις του αντιπάλου του και ο Τζορτζ Μπους με μια ατάκα, άλλαξε το κλίμα υπέρ του. Την ώρα που ο Μπους απαντούσε σε ερώτηση, ο Αλ Γκορ τον πλησίασε αλαζονικά, και ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων προσέφερε το highlight της βραδιάς. Κάνοντας ένα νεύμα με το κεφάλι χαιρέτισε τον αντίπαλό του λέγοντάς του «γεια σας» και συνέχισε κανονικά τη δήλωσή του.