Το Πεντάγωνο γνώριζε από το 2017, ότι «έρχεται» ο κορωναϊός, αποκαλύπτει με εσωτερικό έγγραφο – ντοκουμέντο που φέρνει στο φως το «The Nation».  Συμπληρώνει μάλιστα, πως ο Λευκός Οίκος, είχε ειδοποιηθεί ακόμα και για την έλλειψη  κλινών ΜΕΘ και υλικών  (μάσκες, αναπνευστήρες κ.α.), αλλά όπως υπογραμμίζεται στο ρεπορτάζ «… ο πρόεδρος Τραμπ, δεν έκανε τίποτα» ενώ σήμερα δηλώνει, ότι η επιδημία αυτή ήταν απρόβλεπτη. Μέχρι αυτή τη στιγμή, το Πεντάγωνο δεν έχει σχολιάσει το δημοσίευμα του έγκυρου αμερικανικού περιοδικού.

Ads

Στο σχέδιο με τον τίτλο «Σχέδιο USNORTHCOM 3560: Αντιμετώπιση πανδημικής γρίπης και λοιμώδους νόσου» έχει  ημερομηνία 6 Ιανουαρίου 2017. Το σχέδιο δόθηκε στο The Nation από έναν υπάλληλο του Πενταγώνου, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία,  προκειμένου να αποφύγει τα αντίποινα από την πλευρά της ηγεσίας του στρατού.

image

«Η πιο πιθανή και σημαντική απειλή,  είναι μια νέα  νόσος, που θα προσβάλει το αναπνευστικό σύστημα, ένας νέος ιός γρίπης», γράφει το έγγραφο του Πενταγώνου. Το Covid-19, είναι ακριβώς μία τέτοια περίπτωση. Το έγγραφο αναφέρεται συγκεκριμένα σε κορωναϊούς, λέγοντας ότι οι «λοιμώξεις από κοροναϊό  παρατηρούνται σε όλο τον κόσμο». Το στρατιωτικό σχέδιο έκανε  επίσης λόγο για  ανεπάρκεια σε κλίνες στος ΜΕΘ. Πράγματι, οι κλίνες στις ΜΕΘ είναι σε έλλειψη στην Ιταλία, ενώ κοντεύουν να εξαντληθούν και στη Νέα Υόρκη.

Ads

Ο Denis Kaufman, ο οποίος διετέλεσε επικεφαλής της Διεύθυνσης Μολυσματικών Νόσων και Αντιμέτρων, στην Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας από το 2014 έως το 2017, δήλωσε στο περιοδικό  ότι οι ΗΠΑ γνώριζαν καλά τους κινδύνους ενός  κοροναϊού χρόνια τώρα. Ο ίδιος, αποσύρθηκε από την δεκαετή καριέρα του στο στρατό τον Δεκέμβριο του 2017.

Στη συνέντευξή του, κάνει λόγο για τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, οι οποίες είχαν επίσης προειδοποιήσει για μια τέτοια απειλή, εδώ και πέντε χρόνια. «Η πανδημία του κορωναϊού, αποδεικνύει την αποτυχία(να πείσουν την εκτελεστική εξουσία-ΣΣ) των υπηρεσιών πληροφοριών, αφού αγνοήθηκαν τόσες προειδοποιήσεις».

image

Εκτός από την πρόβλεψη της πανδημίας του κοροναϊού, το στρατιωτικό σχέδιο προέβλεψε με ασυνήθιστη ακρίβεια πολλές από τις ελλείψεις σε ιατρικά υλικά, που εμφανίζονται τώρα, τονίζοντας ότι αυτές οι ελλείψεις θα σταθούν αφορμή για πολλούς θανάτους.

Το σχέδιο αναφέρει: «Θα υπάρξει έλλειψη πόρων  (π.χ. αναπνευστήρες, συσκευές ιατρικές, εξοπλισμός προστασίας προσωπικού όπως μάσκες προσώπου και γάντια), ιατρικού εξοπλισμού και υλικοτεχνικής  υποστήριξης. Αυτό θα έχει σχέση με τη διαθεσιμότητα του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού.

image

Το σχέδιο του Πενταγώνου, 103 σελίδων παρέχει μια επισκόπηση του τι μπορεί να προκαλέσει μια πανδημία, πιθανές επιπλοκές και το πώς μπορεί να ανταποκριθεί ο στρατός. Το σχέδιο περιγράφει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες μια μολυσματική ασθένεια μπορεί να γίνει πανδημία  (Πολυσύχναστοι χώροι εργασίας, εγγύτητα με τα διεθνή αεροδρόμια, ανθυγιεινές συνθήκες διαβίωσης.)

image

Σήμερα, το αμερικανικό Στρατηγικό Εθνικό Απόθεμα ιατρικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων των αναπνευστήρων, των γαντιών, των μασκών προσώπου και άλλων υλικών, φέρεται να έχει σχεδόν εξαντληθεί. «Ακόμη και οι πιο αναπτυγμένες βιομηχανικά  χώρες θα έχουν ελλείψεις », προβλέπει το προφητικό έγγραφο προσθέτοντας ότι ο τρόπος με τον οποίο θα ανταποκριθούν στον κίνδυνο, ο αριθμός των θυμάτων και οι οικονομικές επιπτώσεις θα καθορίσουν την πορεία του μετά το τέλος της κρίσης. . Το Πεντάγωνο δεν έχει μέχρι στιγμής ανταποκριθεί στο αίτημα του The Nation να σχολιάσει το έγγραφο.