Πενήντα επτά νεκροί είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στον ισχυρό σεισμό, μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε σήμερα τα ξημερώματα στην επαρχία Ελαζίγκ, της Τουρκίας. Τουλάχιστον εκατό άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από το σεισμό, με 10 από αυτούς να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ τα συνεργεία διάσωσης προσπαθούν να απεγκλωβίσουν πολλούς ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί στα ερείπια που άφησε πίσω του ο σεισμός.

Ads

Το παρατηρητήριο σεισμών Καντιλί της Τουρκίας, ανακοίνωσε πως η δόνηση, που σημειώθηκε στις 04.32 τοπική και ώρα Ελλάδος, είχε μέγεθος 6.0 Ρίχτερ και το επίκεντρό της εντοπίζεται στη γραμμή Μπασγιούρτ-Καρακοτζάν, σε εστιακό βάθος 11 χλμ. Τον σεισμό ακολούθησαν 30 ισχυροί μετασεισμοί.

Όπως μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ, η δόνηση κράτησε περίπου 1 λεπτό και επικράτησε πανικός. Από τα ξημερώματα, απλοί πολίτες μεταφέρουν από το πρωί τραυματίες στα νοσοκομεία της χώρας. Από το σεισμό γκρεμίστηκαν οι μιναρέδες τριών τζαμιών σε χωριά της περιοχής, ενώ έχουν καταρρεύσει και δεκάδες σπίτια.

Το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε, επικαλούμενο δήλωση εκπρόσωπου του κέντρου διαχείρισης κρίσεων, ότι οι έρευνες για επιζώντες τερματίστηκαν σήμερα,μερικές ώρες μετά τον σεισμό αφού διαπίστωσαν τα σωστικά συνεργεία ότι δεν υπάρχει κανένας άλλος επιζών κάτω από τα ερείπια. «Δεν υπάρχει κανένας κάτω από τα ερείπια», ανέφερε από την πλευρά του κυβερνήτης της Ελαζίγκ Μουάμερ Ερόλ,οκτώ ώρες μετά την σεισμική δόνηση.

Ads

Το Γερμανικό Πρακτορείο μετέδωσε από την πλευρά του ότι τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις έρευνες στα ερείπια κατεστραμμένων σπιτιών και κτιρίων.

Κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ έστειλαν σήμερα τα συλλυπητήριά τους προς τον τουρκικό λαό. «Εκφράζω την βαθιά λύπη μου για την είδηση του σεισμού στην Τουρκία. Θα ήθελα να εκφράσω την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τον πρόεδρο,τον πρωθυπουργό και τον λαό της Τουρκίας», αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Παράλληλα, ο Μπαρόζο ζήτησε από την εκπρόσωπο της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Κάθριν Άστον και την επίτροπο για την ανθρωπιστική βοήθεια Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα να ενημερώνονται για την κατάσταση «ώστε να υπάρξει κινητοποίηση για παροχή βοήθειας εάν υπάρξει ανάγκη».

Σε ξεχωριστή δήλωση, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Γέρζι Μπούζεκ,αναφέρει ότι «η σκέψη και η καρδιά της ΕΕ είναι στα θύματα και σ’αυτούς που έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα,σπίτια και περιουσίες σ’αυτή την μεγάλη φυσική καταστροφή. Εκ μέρους του Ευρωκοινοβουλίου θα ήθελα να ευχαριστήσω όλα τα μέλη των σωστικών συνεργείων που συμμετείχαν στις προσπάθειες μετά τον σεισμό», πρόσθεσε ο Μπούζεκ.

Οι σεισμοί είναι συνηθισμένο φαινόμενο στην Τουρκία, η οποία βρίσκεται πάνω σε πολλά ρήγματα που δίνουν δονήσεις. Υπενθυμίζεται ότι το 1999, δύο ισχυροί σεισμοί άνω των 7 Ρίχτερ,τον Αύγουστο και τον Νοέμβριο, κόστισαν τη ζωή σε 20.000 ανθρώπους περίπου.