«Είμαστε στο πλευρό του Ισραήλ» δήλωσε η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Nancy Pelosi σε συνάντηση της με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu, επαναφέροντας την ηρεμία στις σχέσεις των δύο χωρών, οι οποίες είχαν μπει σε μία «περίοδο κρίσης», ύστερα από τις αποδοκιμασία των ΗΠΑ για τον εποικισμό στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ads

«Εμείς, στο Κογκρέσο, είμαστε στο πλάι του Ισραήλ. Είναι ένα θέμα στο οποίο έχουμε δεσμευθεί ανεξάρτητα από τον πολιτικό μας προσανατολισμό», διαβεβαίωσε η Pelosi, παρουσία του επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων, την ώρα που δεχόταν τον Netanyahu στο Καπιτώλιο.

«Η μακρόχρονη φιλία των ΗΠΑ και του Ισραήλ βασίζεται σε κοινές αξίες: τη δημοκρατία, τον πλουραλισμό και την ελευθερία, αλλά και κοινές ελπίδες για την ειρήνη και την ασφάλεια των παιδιών μας», συνέχισε η Pelosi.

Από την μεριά του ο ισραηλινός πρωθυπουργός συνεχάρη το Κογκρέσο για την υποστήριξή του διαβεβαιώνοντας ότι ο ισραηλινός λαός το «ευγνωμονεί βαθιά».

Ads

Το απόγευμα ο ισραηλινός πρωθυπουργός αναμένεται να επισκεφθεί τον αμερικανό πρόεδρο Barack Obama στον Λευκό Οίκο.

Νωρίτερα, ο Benjamin Netanyahu υπεραμύνθηκε του δικαιώματος του Ισραήλ στο να χτίζει στην Ιερουσαλήμ, απαντώντας με αυτό τον τρόπο στις επικρίσεις των ΗΠΑ αλλά και της διεθνούς κοινότητας εν γένει για την ανακοίνωση της οικοδόμησης 1.600 επιπλέον εβραϊκών κατοικιών στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ. Οι νέες ισραηλινές δηλώσεις προκάλεσαν την οργή της παλαιστινιακής κοινότητας.

«Η Ιερουσαλήμ δεν είναι ένας οικισμός αλλά η πρωτεύουσα του Ισραήλ», δήλωσε δηκτικά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του AIPAC, του μεγαλύτερου φιλοϊσραηλινού λόμπι των ΗΠΑ. «Ο εβραϊκός λαός έχτισε την Ιερουσαλήμ πριν από τρεις χιλιάδες χρόνια και ο εβραϊκός λαός την χτίζει σήμερα», συνέχισε ο Netanyahu.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κάλεσε επίσης τον Παλαιστίνιο ηγέτη Mahmoud Abbas να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις για την ειρήνη, ενώ αναφερόμενος στον ρόλο των ΗΠΑ, είπε πως αν και οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ειρηνευτική διαδικασία, η ειρήνη δεν μπορεί να «επιβληθεί» από έξω.

Στο ίδιο συνέδριο μίλησε και η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Hillary Clinton, η οποία δήλωσε ότι το Ισραήλ θα πρέπει να κάνει «δύσκολες επιλογές» για την ειρήνη και επέκρινε τον εβραϊκό εποικισμό στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Τόνισε επίσης, ότι η συνεχής επέκταση του εβραϊκού εποικισμού υπονομεύει τον ρόλο των ΗΠΑ στην ειρηνευτική διαδικασία.