Όλο και περισσότερες αναφορές που βλέπουν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο έτος υποδεικνύουν ότι παράλληλα με το πρόγραμμα βασανισμού «βελτιωμένης ανάκρισης» της CIA, «έτρεχε» και ένα σχετικό πρόγραμμα πειραματισμού και έρευνας σχετικά με την εφαρμογή των βασανιστηρίων.

Ads

Για παράδειγμα, στις επτά παραγράφους που συνοψίζει τις παρατηρήσεις της η βρετανική αντικατασκοπεία σχετικά με την μεταχείριση που έλαβε ο Binyan Mohamed στα χέρια της CIA, αναφέρεται στην αρχή: «Αναφέρθηκε ότι μια νέα σειρά συνεντεύξεων διενεργήθηκε από τις αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών πριν από την §17η Μαΐου 2002, ως μέρος μιας νέας στρατηγικής που σχεδιάστηκε από έναν ειδικό ανακριτή… […] Ο BM υποβλήθηκε επανειλημμένα σε στέρηση ύπνου. Τα αποτελέσματα της στέρησης ύπνου παρατηρήθηκαν με προσοχή».

Υποδεικνύεται ότι μια νέα στρατηγική δοκιμαζόταν και ότι τα αποτελέσματα μελετιόνταν με προσοχή. Το ότι υπήρξαν αντικείμενα στενής και προσεκτικής παρακολούθησης από τους ανακριτές- βασανιστές τους, προκειμένου να τροποποιηθούν οι τεχνικές με βάση τα αποτελέσματα, επανέλαβαν πολλοί κρατούμενοι. Μια τέτοια έρευνα παραβιάζει τους νόμους και τους ηθικούς κανόνες που διέπουν τις επιστημονικές έρευνες.

Απ’ όταν οι ναζιστές γιατροί που διεξήγαγαν φρικτά πειράματα πάνω σε κρατούμενους βρέθηκαν στο εδώλιο κατά τις δίκες της Νυρεμβέργης, οι ΗΠΑ και πολλές άλλες χώρες κινήθηκαν προς ένα ανώτερο ηθικό επίπεδο για τις έρευνες πάνω σε ανθρώπους, για τις οποίες χρειάζεται η συγκατάθεση του ατόμου που πρόκειται να εξεταστεί, αφού έχει ενημερωθεί σχετικά. Επιπλέον, όλες οι έρευνες πάνω σε ανθρώπους υπόκεινται σε επιθεώρηση από ανεξάρτητους οργανισμούς και επιτροπές ηθικής (Institutional Review Boards και IRBs).

Ads

Όταν δημοσιοποιήθηκε η Μελέτη για τη Σύφιλη, του πανεπιστημίου Tuskegee στις αρχές του 1970, οι ΗΠΑ κινήθηκαν προς μια πιο αυστηρή ηθική σχετικά με τα πειράματα. Για τη μελέτη εκείνοι 400 Αφροαμερικανοί άντρες στερήθηκαν την υπάρχουσα θεραπεία – για την ακρίβεια, δεν ενημερώθηκαν καν από τους συμμετέχοντες γιατρούς ότι πάσχουν από σύφιλη. Η μελέτη που γινόταν από το Σύστημα Υγείας των ΗΠΑ σκόπευε να συνεχιστεί μέχρις ότου να πεθάνει και ο τελευταίος από τους συμμετέχοντες ασθενείς. Με τη δημοσίευση της μελέτη ξέσπασε η δημόσια κατακραυγή, η οποία βοήθησε στην θεμελίωση ανώτερων ηθικών επιπέδων και την επιβολή υποχρεωτικής ενήμερης συγκατάθεσης των συμμετεχόντων. Αυτοί οι κανόνες έγιναν αυτό που έγινε γνωστό ως Κοινός Κανόνας (Common Rule) και εφαρμόζεται σε όλες τις έρευνες που χρηματοδοτούνται από το κράτος, συμπεριλαμβανομένου και αυτών της CIA.

Πειράματα στους βασανισμούς

Οι Γιατροί υπέρ των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (PHR) δημοσίευσαν μια ακόμα έκθεση με τίτλο «Πειράματα στους βασανισμούς: Αποδείξεις Έρευνας και Πειραματισμού σε Ανθρώπους στο Πρόγραμμα «Βελτιωμένης» Ανάκρισης. Στην έκθεση επιβεβαιώνεται και παρέχονται ισχυρές αποδείξεις ότι η CIA ενεπλάκη σε παράνομες και ανήθικες έρευνες επί κρατουμένων. Η αναφορά, αποτέλεσμα εργασίας έξι μηνών λεπτομερούς εργασίας, αναλύει ντοκουμέντα που πλέον είναι διαθέσιμα στο κοινό, μεταξύ των οποίων τα «υπομνήματα βασανισμού» από το γραφείο Νομικών Συμβούλων του υπουργείου Δικαιοσύνης και την αναφορά του Γενικού Επιθεωρητή της CIA και των γενιών οδηγιών για παρατήρηση κρατουμένων του Γραφείου Ιατρικών Υπηρεσιών (OMS) της CIA.

Στην αναφορά περιέχονται αρκετά περιστατικά όπου το ιατρικό προσωπικό – γιατροί και ψυχολόγοι – παρακολουθούσαν με προσοχή την εφαρμογή βασανισμού και τα αποτελέσματά του πάνω στα θύματα. Τις πληροφορίες που συνέλεγαν μετά τις χρησιμοποιούσαν ως επιχειρηματολογία για τη χρήση των τεχνικών και τη βελτίωση των πρακτικών βασανισμού, ισχυριζόμενοι ότι σκοπός ήταν να γίνουν ασφαλέστερες.

Ενδεικτική είναι η λεπτομερής καταγραφή που ζητείται κατά το βασανιστήριο του εικονικού πνιγμού, από το OMS: «πόσο διήρκεσε ολόκληρη η διαδικασία, πόσο νερό χρησιμοποιήθηκε, πώς ακριβώς χρησιμοποιήθηκε το νερό, αν επιτεύχθηκε σφράγισμα, αν η ρινική ή αναπνευστική οδός γέμισε, πόσος όγκος αποβλήθηκε, πόση διάρκεια είχαν οι διακοπές μεταξύ των εφαρμογών, πως ήταν το αντικείμενο της έρευνας μεταξύ των εφαρμογών». Το OMS προσθέτει παρακάτω ότι όλα αυτά έπρεπε να ξεκαθαριστούν προκειμένου να «είναι καλύτερα πληροφορημένη η μελλοντική ιατρική κρίση και σύσταση» για τον βασανισμό ανθρώπων.

Η αναφορά των PHR υποστηρίζει ότι το πρόγραμμα βασανισμού, για το οποίο υπάρχουν ντοκουμέντα που αποδεικνύουν ότι ξεκίνησε το 2002, προκάλεσε σημαντικές βλάβες σε όσους υποβλήθηκαν σε αυτό. Αναφέρεται επίσης η αμφιλεγόμενη SERE, η στρατιωτική υπηρεσία Επιβίωσης, Εκκένωσης, Αντίστασης και Διαφυγής των ΗΠΑ, η οποία υποβάλλει τα μέλη της για κάποιο διάστημα σε τεχνικές «βελτιωμένης ανάκρισης» στο πλαίσιο της εκπαίδευσής τους. Σε αυτή την υπηρεσία στράφηκαν η CIA και η διακυβέρνηση Bush προκειμένου να γίνουν τα βασανιστήρια επίσημη πολιτική τους.

Πηγή: Information Clearing House