Στα 42,3 εκατομμύρια υπολογίζονται οι άνθρωποι που θα βρεθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και πείνας ή σε επιδείνωση της ήδη δριμείας ανασφάλειας για την τροφή τους σε 45 χώρες, για το 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το World Food Programme.

Ads

Πρόκειται για τον κλάδο του συστήματος του ΟΗΕ που ασχολείται με την παροχή βοήθειας σε τρόφιμα και είναι η μεγαλύτερη πολύπλευρη οργάνωση βοήθειας τροφίμων στον κόσμο, υπεύθυνη να διαχειρίζεται περί τα 3 εκατομμύρια τόνους βοήθειας σε τροφή.

Η πρόκληση της αντιμετώπισης της παγκόσμιας πείνας παραμένει από τις μεγαλύτερες στις μέρες μας, καθώς 309 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε συνθήκες μεγάλης ανασφάλειας για το θέμα της σίτισής τους, στις 72 χώρες, που αναπτύσσει δραστηριότητα το WFP, όπως υποδεικνύουν τα διαθέσιμα στοιχεία του οργανισμού. Χωρίς την ανάληψη κατάλληλης δράσης και πρωτοβουλίας, αυτοί οι πληθυσμοί έρχονται αντιμέτωποι με καταστροφικές συνθήκες που θέτουν σε κίνδυνο της επιβίωσή τους.

Τα παιδιά τα πρώτα θύματα

Σε παγκόσμια βάση, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΗΕ, περίπου 45 εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών υποφέρουν από υποσιτισμό. Για τη χρονιά που διανύουμε, αναμένεται η επιδείνωση των συνθηκών να επαπειλήσει περαιτέρω μεγαλύτερο αριθμό, παιδιών και μέλη ευάλωτων πληθυσμών, όπως είναι οι εγκυμονούσες γυναίκες κι αυτές που θηλάζουν τα μωρά τους.

Ads

Η πείνα χτυπάει πρώτα όχι μόνο τον παιδικό πληθυσμό, αλλά και τις γυναίκες και τα κορίτσια που φαίνεται να σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της επισιτιστικής κρίσης ανά τον πλανήτη.

Ο ΟΗΕ για την πείνα

Για το 2023, το World Food Programme μπόρεσε να φτάσει κοντά σε 150 εκατομμύρια ανθρώπους που βρίσκονταν σε έλλειψη βασικών αγαθών και να προσφέρει, φαγητό, χρήματα σε μετρητά καθώς και κουπόνια σίτισης. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του οργανισμού, πρόκειται για 10 εκατομμύρια λιγότερα από το 2022.

Για να μπορέσει να πετύχει τους στόχους του το διεθνές αυτό πρόγραμμα του ΟΗΕ χρειάζεται τουλάχιστον 21,1 δισεκατομμύρια δολάρια για το τρέχον έτος.

Το WFP παρέχει τρόφιμα για την επιβίωση των ανθρώπων, βοηθώντας θύματα φυσικών και ανθρώπινων καταστροφών. Επίσης, προσφέρει τρόφιμα για ανάπτυξη που βελτιώνει τη διατροφή και την ποιότητα ζωής των πιο ευάλωτων ανθρώπων σε αποφασιστικές καμπές της ζωής τους.

Όπως επίσης, παρέχει και τρόφιμα για δουλειά, προκειμένου να βοηθήσει ανθρώπους σε κατάσταση φτώχειας να αποκτούν περιουσιακά στοιχεία, να συντηρούν τις κοινότητές τους και να αποκτούν ανεξαρτησία, μέσα από εντατικά προγράμματα εργασίας.

Οι αιτίες της επισιτιστικής κρίσης

Είναι πολλαπλοί οι παράγοντες πλέον που οδηγούν μεγάλους πληθυσμούς από όλον τον κόσμο να έρχονται αντιμέτωποι με τη φτώχεια και την πείνα.

Ο πόλεμος, οι ακραίες καιρικές συνθήκες, η κλιματική αλλαγή, καθώς και η οικονομική κρίση θέτουν σε κίνδυνο την επιβίωση των πιο ευάλωτων.

Στις προτεραιότητες του WFP αυτή τη στιγμή βρίσκονται περιοχές όπως η Δημοκρατία του Κονγκό, το Σουδάν, η Παλαιστίνη, η Αϊτή και η Υεμένη.