Τη ρωσική προέλαση στην πόλη Λισιτσάνσκ, στην περιοχή του Λουγκάνσκ, αναγνώρισαν επίσημα οι ουκρανικές αρχές. «Οι δυνάμεις κατοχής επικεντρώνονται ή εδραιώνουν τις θέσεις τους στις πόλεις Λισιτσάνσκ και Βερχνοκάμγιανκα», ανέφερε μεταξύ άλλων το ουκρανικό γενικό επιτελείο, ενώ ο ουκρανικός στρατός αποχώρησε από την περιοχή.

Ads

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που αναρτήθηκε σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, εάν συνεχίζονταν οι προσπάθειες υπεράσπισης της πόλης, οι συνέπειες θα ήταν «φονικές».

«Προκειμένου να διαφυλάξουμε τη ζωή των Ουκρανών υπερασπιστών, ελήφθη η απόφαση να αποχωρήσουμε», προστίθεται σε αυτό το κείμενο.

Ο διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων στην περιφέρεια Λουγκάνσκ, Σερχίι Χαϊντάι, είχε παραδεχθεί νωρίτερα σήμερα μέσω Telegram πως τα ρωσικά στρατεύματα είχαν πλέον «έρεισμα στην περιοχή της Λισιτσάνσκ».

Ads

Λίγο αργότερα ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού είχε δηλώσει πως ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, ότι η Μόσχα και οι σύμμαχοί της ελέγχουν πλέον όλη την περιοχή Λουγκάνσκ της Ουκρανίας, υποστηρίζοντας πως το Λισιτσάνσκ έχει καταληφθεί πλήρως. «Όπως ανέφερε (στον Πούτιν) ο στρατηγός του στρατού, Σεργκέι Σόιγκου, ύστερα από επιτυχείς στρατιωτικές επιχειρήσεις, οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις, μαζί με μονάδες της λαϊκής πολιτοφυλακής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, απέκτησαν τον πλήρη έλεγχο της πόλης Λισιτσάνσκ», σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας και τη σχετική ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται πως το Σάββατο, οι φιλορώσοι αυτονομιστές ανακοίνωσαν πως έχουν κυριεύσει τη Λισιτσάνσκ. Από την πλευρά του Κίεβο είχε διαψεύσει αυτές τις πληροφορίες λέγοντας ότι η πόλη παραμένει υπό τον έλεγχο των δικών του δυνάμεων.

Η Λισιτσάνσκ, σημαντικός κόμβος εξόρυξης άνθρακα, είναι η τελευταία πόλη στα χέρια των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στην περιφέρεια Λουγκάνσκ και εάν επιβεβαιωθεί ο ισχυρισμός για πλήρη κατάληψή της τότε θα σηματοδοτήσει ένα σημαντικό ορόσημο στον πόλεμο στην Ουκρανία. Υπενθυμίζεται πως οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν, τον περασμένο μήνα, και την πόλη του Σεβεροντονέτσκ (επίσης στην περιφέρεια του Λουγκάνσκ), ύστερα από σφοδρές μάχες.

Η κατάληψη του συνόλου του Λουγκάνσκ και του Ντονιέτσκ – των περιοχών με πρωτεύουσες τις ομώνυμες πόλεις που συγκροτούν το Ντονμπάς, όπως ονομάζεται αλλιώς εκείνο το μεγάλο κομμάτι της Ανατολικής Ουκρανίας – ήταν εξαρχής στόχος της Μόσχας.

► Διαβάστε επίσης: Εγκαταλείπει ο ουκρανικός στρατός το Σεβεροντονιέτσκ – Προς πλήρη ρωσικό έλεγχο το Λουγκάνσκ

image

image