Το «πάρτι» που στήνουν οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι με τις πιστωτικές κάρτες που πληρώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση αποκαλύπτει η βρετανική εφημερίδα Telegraph.

Ads

Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι 13.000 αξιωματούχοι ξόδεψαν μέσα στο 2013 πάνω από 103 εκατ. ευρώ για γεύματα και ψώνια σε επαγγελματικά τους ταξίδια. Οι περισσότεροι από τους αξιωματούχους είχαν σαν έδρα το Βέλγιο (κεντρικά γραφεία της ΕΕ), τη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Βρετανία. Σημειώνεται πως ο μέσος υπάλληλος της Ε.Ε. έχει μηνιαίο μισθό περίπου 8.000 ευρώ και υπάγεται σε ειδικό φορολογικό συντελεστή 16%.

Όπως γράφει η Telegraph καθένας από τους 13.000 υπαλλήλους που εργάζεται σε αποστολή μακριά από την έδρα του είχε τη δυνατότητα να ξοδέψει μέχρι και 100 ευρώ την ημέρα για να καλύψει γεύματα και «μη προγραμματισμένα έξοδα», ενώ στα έξοδα αυτά δεν περιλαμβάνονταν η διαμονή. Ο κάθε κάτοχος κάρτας φαίνεται πως ξόδεψε πάνω από 9.000 ευρώ μόνο το 2013.

Τα έξοδα μιας «ελίτ» ευρωπαίων αξιωματούχων έχουν προκαλέσει αντιδράσεις στην Κομισιόν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, καθώς η ΕΕ βρίσκεται σε περίοδο λιτότητας και ζητείται περισσότερη διαφάνεια. Ο Πάβελ Σβινλτίτσκι, από την οργάνωση Open Europe, κάλεσε την Ε.Ε. να ανοίξει όλα τα βιβλία της για να μαθευτεί τι στοίχισαν όλα αυτά στους ευρωπαίους φορολογούμενους.