Γερμανογαλλική συμμαχία αναπτύσσεται στο θέμα της ελεγχόμενης χρεοκοπίας των κρατών. Σύμφωνα με το περιοδικό «DER SPIEGEL», το Παρίσι στηρίζει την πρόταση της Γερμανίας για τη θεσμοθέτηση ελεγχόμενης χρεοκοπίας κρατών με δημοσιονομικά προβλήματα, όπως η Ελλάδα.

Ads

Στο ρεπορτάζ του «DER SPIEGEL» με τίτλο «Δημόσιο χρέος: Το Βερολίνο ελπίζει σε στήριξη», αναφέρεται πως η πρόταση του Βερολίνου περί ελεγχόμενης χρεοκοπίας κρατών της ΟΝΕ με δημοσιονομικές δυσκολίες «βρίσκει οπαδούς και στο Παρίσι».

«Σε διμερείς συνομιλίες, εμπειρογνώμονες της γαλλικής κυβέρνησης διεμήνυσαν πρόσφατα ότι συμφωνούν με τα σχέδια της γερμανικής κυβέρνησης», τονίζεται στο ρεπορτάζ και υπενθυμίζεται ότι «ο γερμανός Υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schäuble είχε προτείνει μια διαδικασία σε δύο φάσεις, με βάση την οποία κράτη με δυσκολίες θα μπορούσαν να τακτοποιήσουν και πάλι τη δημοσιονομική τους κατάσταση».

Σε αυτή τη διαδικασία περιλαμβάνεται και η αναστολή των απαιτήσεων ιδιωτών πιστωτών, με στόχο την αποτροπή της ανάληψης όλων των βαρών από τις χώρες-μέλη της ΕΕ.

Ads

Όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ του «DER SPIEGEL», οι Γάλλοι είχαν αντιρρήσεις για τη γερμανική πρόταση περί ίδρυσης ενός νέου θεσμού με την ονομασία «Berliner Club», που θα αναλάμβανε την εξυγίανση χωρών οι οποίες έχουν πληγεί, υποστηρίζοντας πως αυτό το έργο θα πρέπει να το αναλάβει το ήδη υφιστάμενο «Pariser Club», το οποίο μέχρι τώρα ρυθμίζει τις αμοιβαίες υποχρεώσεις των κρατών σε περιπτώσεις κρίσεις.