Mε ανοιχτή επιστολή προς την Ευρώπη και τους θεσμούς της, ο πρώην Πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες, παρεμβαίνει για να εκφράσει την έντονη αντίδρασή του το ψήφισμα που ενέκρινε στην πρόφατη ολομέλειά του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το οποίο  επικρίνει το γεγονός ότι οδηγούνται στη βολιβιανή δικαιοσύνη η Jeanine Anez, ως επικεφαλής καθώς και άλλοι αξιωματούχοι, που ευθύνονται για το πραξικόπημα με το οποίο είχε ανατραπεί ο ίδιος ως εκλεγμένος Πρόεδρος της χώρας, το 2019.

Ads

Όπως σημειώνει ο Βολιβιανός ηγέτης, μεταξύ άλλων, με το ψήφισμά αυτό η Ε.Ε. παρεμβαίνει ωμά στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας του και εκφράζει ανοιχτή υποστήριξη σε πραξικοπηματίες που βαρύνονται με πολύ σοβαρές κατηγορίες ενώ κατηγορεί ευθέως την Ευρώπη ότι προσεγγίζει τη Λατινική Αμερική με αποικιοκρατική αντίληψη.

Αναλυτικά η επιστολή :

“Ανοιχτή επιστολή προς την ηλικιωμένη Ευρώπη. Οι λαοί έχουν ιστορική μνήμη”

Ads

Περισσότεροι από πέντε αιώνες έχουν περάσει από την εποχή της αποικιοκρατίας και εξακολουθεί να φαίνεται σαν χθες.

H Βολιβία, όπως και πολλοί λαοί του Νότου της Abya Yala, σημερινής Αμερικής, χάρη στον αγώνα των παππούδων μας και των φιλελεύθερων ηγετών, ανακηρύχθηκε ανεξάρτητο και κυρίαρχο έδαφος πριν από δύο αιώνες. Από εκείνη τη στιγμή, παρά τις δυσκολίες, ο λαός μας πάντα ήξερε πώς να υπερασπιστεί την κληρονομιά των απελευθερωτών μας.

Προς μεγάλη μας έκπληξη, στα μέσα του 21ου αιώνα, συνειδητοποιήσαμε την έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενός ψηφίσματος σχετικά με τη Βολιβία, το οποίο με σαφήνεια δείχνει ότι ορισμένοι τομείς της Ευρώπης εξακολουθούν να διατηρούν το αποικιακό και ταπεινωτικό όραμά τους προς τους ελεύθερους λαούς της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

Η Ευρώπη, η Γηραιά ήπειρος των επαναστάσεων και των σημαντικών συνεισφορών στην επιστήμη και την ανάπτυξη της ανθρωπότητας σε διάφορους τομείς, μεταξύ των οποίων η Γαλλική Επανάσταση, αντιμετώπισε, επίσης, ολόκληρο τον κόσμο σε δύο Παγκόσμιους Πολέμους το 1914 και το 1939. Σήμερα, όπως και πολλές από τις χώρες μας, αντιμετωπίζει μεταξύ άλλων προβλήματα με πανδημίες, ρατσισμό και οικονομική κρίση.

Ωστόσο, για άλλη μια φορά, εκτός των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και του ίδιου του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, παρεμβαίνετε στις εσωτερικές υποθέσεις του βολιβιανού λαού. Μάλιστα, με έναν ανήθικο τρόπο, κάνοντας απολύτως ψευδείς δηλώσεις και ισχυρισμούς.

Λαμβάνοντας υπόψη τους ισχυρισμούς και τις στρεβλές πηγές  πληροφόρησης, θα ήθελα απλώς να υπενθυμίσω ότι ο Λουίς Αλμάγκρο (Luis Almagro) κατέστησε τον Οργανισμό Αμερικανικών κρατών («ΟΕΑ») συνεργό του πραξικοπήματος στη Βολιβία, καθώς ήταν υποστηρικτής των στρατιωτικών παρεμβάσεων στη Γρενάδα το 1983 και στον Παναμά το 1989. Οι λαοί έχουν ιστορική μνήμη, θα έχουν πάντοτε τη δύναμη να ανακάμψουν και να οικοδομήσουν και πάλι μία πορεία προς την ευημερία και την ευζωία.

Σήμερα, η Βολιβία απολαμβάνει τη Δημοκρατία της, που ανακτήθηκε με τη δύναμη, τη θέληση και τη συνείδηση του λαού τον Οκτώβριο του 2020, μετά από ένα έτος διώξεων και σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με 38 θανάτους, 800 τραυματίες, σχεδόν 2.000 κρατούμενους άνευ λόγου και αιτίας. Και, διερωτόμαστε, πού ήταν φέτος οι Ευρωπαίοι βουλευτές; Οι ζωές των Ινδιάνων δεν αξίζουν τίποτα; Το να είσαι εργαζόμενος, εργάτης, ανθρακωρύχος, δάσκαλος, γηγενής, γυναίκα, νέος, έχει λιγότερη αξία για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατίες στη Δύση;

Κάθε μέρα, γνωστοποιούνται νέα στοιχεία του τρόπου, με τον οποίο δομήθηκε το πραξικόπημα και που σίγουρα οι διεθνείς παράγοντες προώθησαν, υποστήριξαν, χρηματοδότησαν. Καταβάλλουν, όμως, κάθε προσπάθεια, για να δείξουν ότι αυτό δεν συνέβαινε. Αλλά τότε, πώς αποκαλείτε μία κυβέρνηση που αναλαμβάνει παραβιάζοντας όλους τους κανόνες και το ίδιο Πολιτικό Σύνταγμα του κράτους; Πώς χαρακτηρίζετε μία κυβέρνηση που συστάθηκε και εδραιώθηκε (ακόμη και στα σύμβολα) από αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις; Οι αληθινές δημοκρατίες και οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να καταγγείλουν όλες τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όλα τα πραξικοπήματα. Ή μήπως στον 21ο αιώνα καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν καλά και κακά πραξικοπήματα;

Ο χρόνος θα ρίξει φως σε κάθε ένα από τα γεγονότα που οδήγησαν στην ανατροπή μου ως Συνταγματικού Προέδρου, ως συνέπεια της οποίας αναγκάστηκα να καταφύγω στο Μεξικό και την Αργεντινή, προκειμένου να παραμείνω ζωντανός και ασφαλής μπροστά στις τότε προφανείς απειλές. Το έγκλημά μου ήταν να είμαι αυτόχθονος, να ενθαρρύνω μία δημοκρατική και πολιτιστική επανάσταση και να παραμένω πάντα σταθερός με τις επαναστατικές μου αρχές απέναντι σε όλες τις προσπάθειες εξευτελισμού και παρεμβάσεων στην πατρίδα μου, τη Βολιβία. Την περίοδο 2005-2018, είχαμε τα καλύτερα αποτελέσματα στη μείωση της ακραίας φτώχειας, από 38,2% σε 15,2%, δημιουργήθηκε μεγαλύτερη ισότητα, αυξήθηκαν τα διεθνή αποθέματα, βελτιώθηκαν τα σχολεία, η οικονομία, οι υποδομές, οι επικοινωνίες, μεταξύ πολλών άλλων θεμάτων που δίνουμε προτεραιότητα για την οικοδόμηση μιας πραγματικής δημοκρατίας με πολιτική συμμετοχή και κοινωνική ανάπτυξη για τους ανθρώπους μας. Κάναμε τη Βολιβία την καλύτερη Βολιβία στην ιστορία της.

Είναι εποχή έντονου προβληματισμού μέσα από την ιστορία της ανθρωπότητας. Ο παρεμβατισμός και η αποικιοκρατία για περισσότερα από 500 χρόνια στην Αμερική και την Αφρική χρησίμευσαν μόνο στην καταστροφή των λαών, στην καταστροφή της ειρηνικής συνύπαρξής τους, στην καταστροφή των γνώσεών τους, στην καταστροφή του πολιτισμού και της ιστορικής κληρονομιάς τους.

Η Βολιβία αποφάσισε να οικοδομήσει τη δική της ιστορία, δημοκρατία και ανάπτυξη, υπερήφανη για την ποικιλομορφία μας και ασκώντας πλήρως την κυριαρχία μας με αξιοπρέπεια και ταυτότητα. Δεν είμαστε κανενός αποικία και κανενός αυλή.

Κοτσαμπάμπα, 4 Μαΐου 2021

Έβο Μοράλες (Evo Morales Ayma)
Πρόεδρος 2006-2019
Πολυεθνική Πολιτεία της Βολιβίας