Την παράταση των προγραμμάτων στήριξης των τραπεζών εν μέσω της δημοσιονομικής κρίσης αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για το τέταρτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωσή της. Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε σε συνεννόηση με τις κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ, της Αγγλίας, την Ιαπωνίας και της Ελβετίας να εκπονήσει τρεις διευκολύνσεις διάρκειας τριών μηνών -που θα λήξουν στο τέλος του έτους- με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας σε δολάρια.

Ads

 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ουσιαστικά, σε συνεργασία με τις προαναφερθείσες τράπεζες, θα προχωρήσει μέχρι το τέλος του έτους στη χορήγηση δανείων σε δολάρια στις ευρωπαϊκές τράπεζες, σε μία προσπάθεια να ενισχύσει τη ρευστότητα του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.

 

Οι νέες πράξεις ενίσχυσης της δολαριακής ρευστότητας έρχονται να προστεθούν στα εβδομαδιαία swap δολαρίου της ΕΚΤ. Οι δημοπρασίες θα διενεργηθούν με τη μορφή πράξεων επαναγοράς σταθερού επιτοκίου με την παροχή επιλέξιμων εγγυήσεων. Επισημαίνεται ότι το κόστος ανταλλαγής ευρώ με δολάρια για τις ευρωπαϊκές τράπεζες έχει πενταπλασιαστεί από τον Ιούνιο κι έχει πλέον ανέλθει στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο 2008.

Ads

 

Η ελκυστικότητα του δολαρίου αυξάνεται συνεχώς, λόγω των έντονων ανησυχιών για την επιδείνωση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη. Μετά τις σημερινές ανακοινώσεις, πάντως το ευρώ σκαρφάλωσε έως 0,90% υψηλότερα, στα 1,3880 δολάρια, σημειώνοντας την υψηλότερη άνοδο του τελευταίου μήνα, ενώ στα ευρωχρηματιστήρια, όπως στη Γερμανία και τη Γαλλία, τα κέρδη ξεπέρασαν το 3,5%. Πτώση σημείωσαν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων και η τιμή του χρυσού.

 

«Χαλαροί» οι κανόνες για την κρατική ενίσχυση των τραπεζών της ΕΕ και μετά το 2012

 

Οι κανόνες για την κρατική ενίσχυση των ευρωπαϊκών τραπεζών θα παραμείνουν χαλαροί και μετά το 2011, λόγω των δυσκολιών που υπάρχουν στις χρηματοπιστωτικές αγορές, δήλωσε την Πέμπτη ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ για θέματα Ανταγωνισμού, Χοακίν Αλμούνια.

 

«Ετοιμάζαμε ένα πλαίσιο για τις νέες κατευθυντήριες γραμμές, όσον αφορά στη διάσωση και αναδιάρθρωση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες», δήλωσε σε συνέντευξη που έδωσε στο Βρότσλαβ της Πολωνίας. «Έως το καλοκαίρι, η πρόθεσή μου ήταν να ισχύσει το νέο καθεστώς από την αρχή του επόμενου έτους, με την υπόθεση ότι αγορές θα είχαν ομαλοποιηθεί τότε» πρόσθεσε.

 

«Ωστόσο», ανέφερε, «λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες συνθήκες των αγορών, δεν θα ήταν ασφαλές να ισχύσει τόσο νωρίς το νέο καθεστώς. Η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε τις τελευταίες εβδομάδες επιβάλει μία παράταση του ισχύοντος πλαισίου κρατικής βοήθειας για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πέρα από το 2011. Αυτό θα προτείνω».