Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποκάλυψε την Τρίτη ότι γίνονται επαφές «σε πολύ υψηλό επίπεδο» ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Καράκας, δήλωση που επιβεβαίωσε μερικές ώρες αργότερα και ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, διευκρινίζοντας πως αυτό συμβαίνει «εδώ και μήνες».

Ads

«Είμαστε σε επαφή. Συζητάμε με εκπροσώπους της Βενεζουέλας. Βοηθάμε την Βενεζουέλα όσο μπορούμε. Είναι μια απίστευτη θυσία σε κάτι κακό. Το κακό είναι ο σοσιαλισμός. Και είναι φοβερό γιατί πριν από 15 χρόνια ήταν μια από τις πλουσιότερες χώρες. Τώρα είναι μία από τις πιο φτωχές» δήλωσε ο Τραμπ.

Μερικές ώρες αργότερα, ο Μαδούρο επιβεβαίωσε τις δηλώσεις του Αμερικανού ομολόγου του, σημειώνοντας πως οι επαφές γίνονται «εδώ και μήνες».

«Επιβεβαιώνω ότι επί μήνες υπήρχε επαφή μεταξύ ανώτατων αξιωματούχων της αμερικανικής κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ και της μπολιβαριανής κυβέρνησης της οποίας ηγούμαι, υπό την άμεση εξουσιοδότησή μου» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ads

Οι δηλώσεις Μαδούρο μεταδόθηκαν από τη δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση της χώρας του.

Πάντως, την Τετάρτη, ο Λευκός Οίκος προσπάθησε να υποβαθμίσει τις παραπάνω δηλώσεις διαβεβαιώνοντας ότι οι επαφές «σε πολύ υψηλό επίπεδο», τις οποίες αποκάλυψε ο ίδιος ο Τραμπ στοχεύουν στην πραγματικότητα στην «αποχώρηση» του Μαδούρο.

Σε αναρτήσεις του στο Twitter ο σύμβουλος του Τραμπ σε θέματα εθνική ασφάλειας, Τζον Μπόλτον έγραψε,, πως «όπως έχει πει κατ’ επανάληψη ο πρόεδρος (Τραμπ), για να μπει ένα τέλος στην κλοπή των πόρων του λαού της Βενεζουέλας και τη συνεχιζόμενη καταπίεση του λαού, ο Μαδούρο πρέπει να φύγει. Αυτοί που έρχονται σε επαφή μαζί μας πίσω από την πλάτη του Μαδούρο δεν μιλούν παρά για την αποχώρησή του για και ελεύθερες εκλογές».

Από τον Απρίλιο, η Ουάσινγκτον επιβάλλει εμπάργκο στο πετρέλαιο της Βενεζουέλας.

Στις αρχές του Αυγούστου ο Τραμπ διέταξε να δεσμευθούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία και οι πόροι της Βενεζουέλας στη δικαιοδοσία της χώρας του και απαγόρευσε κάθε συναλλαγή με την κυβέρνησή της.

Την Δευτέρα ο επικεφαλής του μεικτού διοικητηρίου των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για τη Λατινική Αμερική (USSOUTHCOM), ο ναύαρχος Κρεγκ Φόλερ, διεμήνυσε από τη Βραζιλία ότι το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό είναι έτοιμο να «κάνει ό,τι είναι απαραίτητο» στη Βενεζουέλα την ώρα που ο Τραμπ απειλεί να επιβάλλει ολοκληρωτικό εμπάργκο στη χώρα.

Αντιδρώντας στις νέες ακόμα βαρύτερες αμερικανικές κυρώσεις, ο Μαδούρο ανέστειλε στις 7η Αυγούστου τον διάλογο που διεξάγεται ανάμεσα σε αντιπροσωπείες της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησής του υπό την αιγίδα της Νορβηγίας.