Έκκληση για νέες διαδηλώσεις σήμερα απήυθυναν τις προηγούμενες μέρες και μέσω του Facebook αντικαθεστωτικές οργανώσεις σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την Ντεράα, που έχει ήδη πληρώσει βαρύ φόρο αίματος από την άγρια καταστολή του καθεστώτος. Το καθεστώς προειδοποιεί από την πλευρά του τους πολίτες να μην λάβουν μέρος σε διαδηλώσεις ενώ από την Ευρώπη, πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει “σημαντική συμφωνία” για επιβολή κυρώσεων στη Συρία.
Ads
«Παρασκευή της οργής, η 29η Απριλίου, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την Ντεράα», αναφέρεται στη σελίδα στο Facebook, η «Συριακή Επανάσταση 2011». Σε διαδήλωση κατά του καθεστώτος Άσαντ, με αιτήματα την ελευθερία και τη δημοκρατία, καλεί σήμερα, μετά την καθιερωμένη προσευχή της εβδομάδας, και η έκνομη στη Συρία Μουσουλμανική Αδελφότητα.
«Προς τους νέους της επανάστασης, την Παρασκευή θα είμαστε σε όλα τα μέρη, σε όλους του δρόμους… σε όλες τις πολιορκούμενες πόλεις, συμπεριλαμβανομένης και της Ντεράα», γράφουν οι διαχειριστές της σελίδας «Συριακή Επανάσταση 2011» και τονίζουν πως «Δεν θα αφήσουμε την Ντεράα μόνη», αναφέροντας ότι διαδηλώσεις θα γίνουν και στις πόλεις Χομς και Μπανιάς.
Το καθεστώς Άσαντ από την πλευρά του προειδοποιεί τους πολίτες να μην λάβουν μέρος σε «διαδηλώσεις χωρίς άδεια»: «Υπό τις σημερινές συνθήκες το υπουργείο Εσωτερικών καλεί τους αδελφούς πολίτες να συμβάλουν αποτελεσματικά στη σταθερότητα και την ασφάλεια απέχοντας από διαδηλώσεις ή καθιστικές διαμαρτυρίες υπό οποιοδήποτε σύνθημα, χωρίς να έχουν λάβει την άδεια των αρχών». Το υπουργείο διευκρινίζει ότι «οι νόμοι που ισχύουν στη Συρία θα εφαρμοστούν για την προάσπιση της ασφάλειας των πολιτών και της σταθερότητας της χώρας».
Στις Βρυξέλλες, υψηλόβαθμος διπλωμάτης δήλωσε σήμερα ότι υπάρχει μεταξύ των Ευρωπαίων μια «σημαντική συμφωνία» για να στείλουν ένα «σαφές μήνυμα» μέσω της επιβολής κυρώσεων στη Δαμασκό, ζητώντας το τέλος της καταστολής των διαδηλώσεων και τη διεξαγωγή διαλόγου με την αντιπολίτευση. Λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση των πρεσβευτών των 27 χωρών μελών στις Βρυξέλλες που θα είναι αφιερωμένη στη Συρία, ο Πιέρ Βιμόν, το «δεξί χέρι» της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον, δήλωσε ότι είναι πεπεισμένος για την υιοθέτηση κυρώσεων από την ΕΕ κατά των υπευθύνων της καταστολής στη Συρία. «Αμφιβάλλω ότι θα υπάρξουν διαφωνίες μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών γιατί η καταστολή είναι τόσο εμφανής και τόσο ισχυρή» στη Συρία, δήλωσε όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο επιβολής ποινικών κυρώσεων.
Την ίδια ώρα, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) ζήτησε από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ που συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα για τη Συρία, ύστερα από αίτημα των ΗΠΑ, να καταδικάσει την καταστολή των ειρηνικών διαδηλώσεων και να διενεργήσει έρευνα για τα βίαια επεισόδια. «Πρέπει ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ ‘Ασαντ να λάβει ένα σαφές μήνυμα από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το γεγονός ότι η βίαιη καταστολή των ειρηνικών διαδηλώσεων είναι απαράδεκτη και θα έχει συνέπειες», αναφέρει η ανακοίνωση του Γραφείου του Παρατηρητηρίου στη Γενεύη.
«Μια διεθνής έρευνα για την καταστολή στη Συρία θα πρέπει να αποτρέψει νέες βιαιότητες», εκτιμά η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που κάνει λόγο για τουλάχιστον 300 νεκρούς από την έναρξη του κινήματος αμφισβήτησης στις 15 Μαρτίου. Σύμφωνα με την Επιτροπή Μαρτύρων της 15ης Μαρτίου, που πρόσκειται στους διαδηλωτές, 502 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους συνολικά σε όλη τη χώρα.
Υπνεθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τετάρτης προς Πέμπτη ακουγόταν πυρά όπλων στην μαρτυρική Ντεράα η οποία παραμένει χωρίς νερό, τηλεπικοινωνίες και ηλεκτρικό ρεύμα. Με περισσότερα από 200 μέλη του κόμματος Μπαάθ να παραιτούνται ομαδικά μετά τη βίαιη καταστολή των διαδηλωτών στην πόλη, που στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον σε 35 άτομα και οδήγησε στη σύλληψη 500 στελεχών της αντιπολίτευσης, φαίνεται πως η αμφισβήτηση του καθεστώτος αρχίζει να παίρνει διαστάσεις πολιτικής κρίσης και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.
Στο μεταξύ, η Μουσουλμανική Αδελφότητα, σε μανιφέστο που έστειλε την Πέμπτη στο Reuters, παίρνει για πρώτη φορά -από το ξέσπασμα των αντικυβερνητικών εκδηλώσεων- επίσημη θέση υπέρ των διαδηλωτών και τους καλεί να αποτινάξουν το καθεστώς λέγοντας: «Μην αφήνετε το καθεστώς να φυλακίζει στα μπουντρούμια τους συμπατριώτες σας. Ενώστε τις φωνές σας για ελευθερία και αξιοπρέπεια. Μην επιτρέπετε στον τύραννο να σας κρατάει σκλαβωμένους. Ο Θεός είναι μεγάλος». Σημειώνεται ότι το 1982, εξέγερση στην πόλη Χαμά, υποκινούμενη από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, είχε ως απολογισμό πάνω από 30.000 νεκρούς, λόγω της βίαιης καταστολής που είχε διατάξει ο τότε πρόεδρος Χαφέζ αλ-Άσαντ, πατέρας του σημερινού.
Σύμφωνα με την οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα Σαβάσια, την περασμένη Παρασκευή στις διαδηλώσεις που ακολούθησαν την προσευχή της, βρήκαν το θάνατο από την επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας, περισσότεροι από 120 άνθρωποι. Τρεις ημέρες αργότερα από την επέμβαση της 4ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας υπό τις διαταγές του αδελφού του προέδρου Ασαντ, στη Ντεράα, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 50 διαδηλωτές, κατά το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη χώρα.
Την Παρασκευή συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες και οι πρέσβεις της ΕΕ, όπου μεταξύ άλλων θα επανεξεταστεί και το ενδεχόμενο δέσμευσης της οικονομικής βοήθειας προς τη Συρία που ανέρχεται στα 43 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >