Το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ ανακοίνωσε την Κυριακή, ότι θα νομιμοποιήσει εννέα εβραϊκούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, έπειτα από μια σειρά επιθέσεων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, ενώ στη διάρκεια της νύχτας ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές εναντίον στρατιωτικού συγκροτήματος στη Γάζα.

Ads

«Σε απάντηση στις φονικές τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ιερουσαλήμ, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να νομιμοποιήσει εννέα οικισμούς στην Ιουδαία – Σαμάρια» (το όνομα που χρησιμοποιεί το Ισραήλ για τη Δυτική Όχθη),  παλαιστινιακή περιοχή την οποία κατέλαβε το Ισραήλ στον πόλεμο του 1967.

«Οι οικισμοί αυτοί υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια, κάποιοι από αυτούς εδώ και δεκαετίες», συνέχισε η ανακοίνωση του γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Οι εβραϊκοί οικισμοί στη Δυτική Όχθη είναι παράνομοι βάσει του διεθνούς δικαίου.

Ads

Από τότε που κατέλαβε την περιοχή το Ισραήλ έχει δημιουργήσει 132 οικισμούς, σύμφωνα με την οργάνωση Peace Now.

Περισσότεροι από 475.000 Ισραηλινοί διαμένουν σε οικισμούς στη Δυτική Όχθη, όπου ζουν 2,8 εκατ. Παλαιστίνιοι.

Τα τελευταία χρόνια αρκετοί σκληροπυρηνικοί Ισραηλινοί δημιούργησαν οικισμούς χωρίς την άδεια της κυβέρνησης. Κάποιους τους έχει κατεδαφίσει η ισραηλινή αστυνομία, ενώ άλλοι νομιμοποιήθηκαν στη συνέχεια.

«Επιπλέον το Συμβούλιο Ανώτερου Σχεδιασμού και Πολιτικής Διοίκησης θα συνεδριάσει τις επόμενες ημέρες για να εγκρίνει την ανέγερση νέων κατοικιών στους υπάρχοντες οικισμούς στην Ιουδαία- Σαμάρια», ανέφερε η ανακοίνωση της ισραηλινής κυβέρνησης.

Παράλληλα, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, την Κυριακή υιοθετήθηκαν και άλλα μέτρα «στο πλαίσιο της αποφασιστικής αντιμετώπισης της τρομοκρατίας», κυρίως η ενίσχυση της παρουσίας των δυνάμεων ασφαλείας στην Ιερουσαλήμ.

Νωρίτερα την ίδια μέρα, ο Νετανιάχου είχε επισημάνει ότι επιθυμεί «να ενισχύσει τον εποικισμό».

Παράλληλα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνησή του επιθυμεί να υποβάλει στο κοινοβούλιο νομοσχέδιο το οποίο θα προβλέπει «την αφαίρεση της (ισραηλινής) υπηκοότητας και την απέλαση των τρομοκρατών».

Τα μέτρα αυτά αφορούν τους Ισραηλινούς Άραβες, απογόνους των Παλαιστινίων που παρέμειναν στη γη τους μετά τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ το 1948, καθώς και τους Παλαιστίνιους που έχουν καθεστώς κατοίκου στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Επιθέσεις και επιδρομές

Οι ανακοινώσεις αυτές με φόντο την αναζωπύρωσης της βίας.

Την Παρασκευή, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, Παλαιστίνιος σκότωσε τρεις Ισραηλινούς, ανάμεσά τους δύο παιδιά, όταν έπεσε με το αυτοκίνητό του σε στάση λεωφορείου στην Ραμότ, ισραηλινή συνοικία στην προσαρτημένη Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Την Κυριακή οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν έναν Παλαιστίνιο έφηβο στη διάρκεια επιδρομής του στρατού στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης.

Τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε αεροπορικές επιδομές εναντίον στρατιωτικού συγκροτήματος της Χαμάς στη Γάζα, σε απάντηση για ρουκέτα που εκτοξεύθηκε από τον παλαιστινιακό θύλακα.

Ο στρατός του Ισραήλ επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ότι «έπληξε ένα υπόγειο συγκρότημα στο οποίο βρίσκονταν πρώτες ύλες για την κατασκευή ρουκετών και το οποίο ανήκε στην τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς».

Παράλληλα η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι ένας άνθρωπος σκοτώθηκε στη διάρκεια επιδρομής του ισραηλινού στρατού στη Ναμπλούς, στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης.

Από την αρχή του χρόνου έχουν σκοτωθεί 47 Παλαιστίνιοι – μαχητές και πολίτες – ανάμεσά τους και παιδιά.

Την ίδια περίοδο έχουν χάσει τη ζωή τους σε επιθέσεις εννέα Ισραηλινοί πολίτες, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά, και μία Ουκρανή.

Τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας ζήτησε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος

Από την έδρα του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς ζήτησε την Κυριακή από τη διεθνή κοινότητα να «προστατεύσει» τους Παλαιστίνιους έναντι του Ισραήλ, «το οποίο έχει ξεπεράσει όλες τις κόκκινες γραμμές».

Η περσινή χρονιά ήταν, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η πιο φονική στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη μετά το 2005:
το AFP κατέγραψε στο Ισραήλ και τα παλαιστιναικά εδάφη 235 νεκρούς, το 90% των οποίων ήταν Παλαιστίνιοι.

Μπροστά στις επιθέσεις, τις χερσαίες και αεροπορικές επιδομές και τις εκτοξεύσεις ρουκετών που αυξάνονται, ο Αραβικός Σύνδεσμος συγκάλεσε την Κυριακή μια «Σύνοδο κορυφής για την Ιερουσαλήμ», στην οποία συμμετείχαν Άραβες υπουργοί Εξωτερικών.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι – η χώρα του οποίου μεσολαβεί ιστορικά μεταξύ των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών- ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας – θεματοφύλακας των μουσουλμανικών και χριστιανικών χώρων στην Ιερουσαλήμ και ο Αμπάς άνοιξαν τις συνομιλίες.

«Η τρέχουσα κατάσταση απαιτεί να εντείνουμε τις προσπάθειές μας», τόνισε ο Αμπντάλα, στον οποίο πρόσφατα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε εκφράσει «τη σθεναρή στήριξή του στη λύση των δύο κρατών».

Η δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους, δίπλα στο κράτος του Ισραήλ, προϋποθέτει την κατεδάφιση των εβραϊκών οικισμών στις κατεχόμενες παλαιστινιακές περιοχές και τη διχοτόμηση της Ιερουσαλήμ, κάτι που το Ισραήλ αρνείται κατηγορηματικά.

«Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι στηρίζει (σ.σ. τη λύση των δύο κρατών), αλλά δεν κάνει απολύτως τίποτα», κατήγγειλε ο Αμπάς στη διάρκεια της ομιλίας του.

Οι Παλαιστίνιοι θα απευθυνθούν «σε μερικές ημέρες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ» και σκοπεύουν να προσφύγουν και στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, διότι πλέον μετρούν «κάθε ημέρα και έναν ακόμη μάρτυρα», υπογράμμισε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος.

Μιλώντας στη σύνοδο μέσω βιντεοδιάσκεψης ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι «η θέση του οργανισμού είναι ξεκάθαρη: απορρίπτει τις μονομερείς αποφάσεις», αναφερόμενος κυρίως «στους παράνομους ισραηλινούς οικισμούς στην Ανατολική Ιερουσαλήμ».

Ο Αραβικός Σύνδεσμος είναι ολοένα και πιο διχασμένος σε ό,τι αφορά το μεσανατολικό: τρεις ακόμη αραβικές χώρες αναγνώρισαν το Ισραήλ το 2020 – το Μαρόκο, το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα -, ενώ το Σουδάν επανέλαβε τον Φεβρουάριο ότι θέλει να κινηθεί «προς την εξομάλυνση» των διμερών σχέσεων.