Σε παράνομες κατ’οίκον έρευνες προχώρησε η αστυνομία της Τουρκίας, στα σπίτια εννέα κορυφαίων μελών της ομάδας που πρωτοστάτησε στις κινητοποιήσεις εναντίον της ανάπλασης του πάρκου Γκέζι. Σύμφωνα με καταγγελίες της συνομοσπονδίας «Πλατφόρμα Αλληλεγγύης Ταξίμ», οι αστυνομικές αρχές δεν είχαν κανένα ένταλμα που να επιδεικνύει κατηγορίες και να δικαιολογεί τις έρευνες, όπως προβλέπεται από τον νόμο.

Ads

Στη καταγγελία της η «Πλατφόρμα Αλληλεγγύης Ταξίμ», που εκπροσωπεί 120 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, οι αστυνομικοί έκαναν έρευνες στο σπίτι της επικεφαλής του Συμβουλίου Αρχιτεκτόνων, Μουτζελά Γιαπιτζί, και άλλων 8 ατόμων που δραστηριοποιήθηκαν στις διαδηλώσεις. Όλοι τους βρίσκονται ανάμεσα στους 48 που κρατούνται από τις αστυνομικές αρχές, από τη Δευτέρα.
 
Οι νομικοί της ομάδας καταγγέλλουν πως η κράτησή τους δεν έγινε βάσει συγκεκριμένης κατηγορίας και πως οι ίδιοι αρνήθηκαν τη διενέργεια της έρευνας στα σπίτια τους, αλλά «παράνομα», όπως υποστηρίζουν, η αστυνομία τους αγνόησε.
 
Η σύλληψη των 48 ατόμων που μετέχουν στη Πλατφόρμα Αλληλεγγύης Ταξίμ, έγινε όταν, μετά από ανακοίνωση του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης Χουσείν Αβνί  Μουτλού, πως το πάρκο θα άνοιγε και πάλι και θα δινόταν για χρήση στο κοινό, προκλήθηκαν ταραχές. Οι αστυνομικές αρχές απώθησαν το συγκεντρωμένο πλήθος κάνοντας χρήση χημικών και αντλιών νερού. Ωστόσο ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Τουρκίας, Αχμέτ Ακτάν, έκανε λόγο για τραύματα από λαστιχένιες σφάιρες στο κεφάλι 17χρονου.
 
«Το ψέμα ότι το Πάρκο Γκεζί ήταν ανοιχτό για το κοινό δεν κράτησε για πολύ αυτή τη φορά. Σύντομα, μέλη της Πλατφόρμας Αλληλεγγύης Ταξίμ  που προσπαθούσαν να μπουν στο Πάρκο Γκεζί εμποδίστηκαν στην Λεωφόρο Ιστικλάλ. Βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου η συνείδηση, η σοφία, οι νόμοι και η δημοκρατία παύουν να υπάρχουν», καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Πλατφόρμα και συνέχισε ζητώντας την άμεση απελευθέρωση τους.
 
Η πλακόστρωση της περιοχής του πάρκου συνεχίζεται κανονικά από τον Μητροπολιτικό Δήμο Κωνσταντινούπολης, παρά την δικαστική απόφαση να σταματήσει οποιαδήποτε κατασκευαστική εργασία.