Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση στην Ιαπωνία. Στην εκτίμηση ότι η έκρηξη που σημειώθηκε τη Δευτέρα επηρέασε την καρδιά του αντιδραστήρα 2 του συγκροτήματος της Φουκουσίμα προχώρησε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας επιτείνοντας την ανησυχία για την εξέλιξη της συνεχώς επιδεινούμενης κατάστασης στο πυρηνικό σταθμό. Επιπλέον η Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι οι ιαπωνικές αρχές μελετούν το ενδεχόμενο να αφαιρέσουν τα πλαίσια από τους αντιδραστήρες 5 και 6 του Φουκουσίμα καθώς υπάρχουν φόβοι για νέα έκρηξη.

Ads

Στόχος τους είναι να αποφευχθεί η συσσώρευση υδρογόνου, η οποία οδήγησε στις εκρήξεις στις μονάδες 1, 2 και 3 του εργοστασίου. Όπως ανακοινώθηκε, οι μονάδες 5 και 6 ήταν κλειστές τη στιγμή του σεισμού και οι δύο αντιδραστήρες επί του παρόντος είναι γεμάτοι με καύσιμο. Με ρίψεις νερού αλλά και με ξένη βοήθεια οι Ιάπωνες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα σε όλους τους αντιδραστήρες ώστε να αποφευχθεί η τήξη και μία μεγάλη διαρροή ραδιενέργειας που θα έθετε σε κίνδυνο εκατομμύρια ανθρώπους.

«Η κατάσταση παραμένει κρίσιμη», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ), συνοψίζοντας τις διαθέσιμες πληροφορίες που προέρχονται από το Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας, σχετικά με την κατάσταση των πυρηνικών σταθμών στην Ιαπωνία. Σύμφωνα με την ΕΕΑΕ, στις μονάδες 1, 2, 3 οι αντιδραστήρες είναι εκτός λειτουργίας, ενώ οι προσπάθειες ψύξης και αποκατάστασης των συστημάτων παροχής ενέργειας συνεχίζονται. Στην μονάδα 2 η τελευταία έκρηξη που σημειώθηκε στις 14 Μαρτίου, ενδέχεται να επηρέασε την ακεραιότητα του εσωτερικού περιβλήματος.

Στην μονάδα 4 η πυρκαγιά, η οποία είχε ξεσπάσει σε δεξαμενή αποθήκευσης αναλωθέντος πυρηνικού καυσίμου, έχει σβήσει και επομένως έχει σταματήσει και η απευθείας διαρροή ραδιενέργειας στο περιβάλλον. Σε ένα συγκεκριμένο σημείο μεταξύ των μονάδων 3 και 4 του σταθμού μετρήθηκε δόση 400mSv/h (μιλισιβέρτ ανά ώρα). Σε ό,τι αφορά τα επίπεδα ραδιενέργειας στον ευρύτερο χώρο του σταθμού, ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην κεντρική πύλη του σταθμού Φουκουσίμα Νταϊίτσι, στις 15 Μαρτίου 02:00 ώρα Ελλάδος, ήταν 11,9 mSv/h, ενώ έξι ώρες αργότερα είχε μειωθεί στα 0,6mSv/h.

Ads

Ο βαθμός σοβαρότητας του πυρηνικού δυστυχήματος στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας έφθασε σε επίπεδο 6 στην επτάβαθμη διεθνή κλίμακα πυρηνικών και ραδιολογικών συμβάντων, ανακοίνωσε, νωρίτερα, ο πρόεδρος της γαλλικής Αρχής Πυρηνικής Ασφάλειας (ASN) Αντρέ-Κλοντ Λακόστ. Ο ίδιος πρόσθεσε πως το κέλυφος του αντιδραστήρα «δεν είναι πλέον αδιαπέραστο». Επιπλέον ο διευθυντής της υπηρεσίας του ΟΟΣΑ για την πυρηνική ενέργεια (AEN) Λουίς Ετσαβαρί δήλωσε ότι η κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα 1 είναι «ειλικρινά κακή».

Πάντως η ιαπωνική Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας δεν ανέβασε στο επίπεδο 6 της επτάβαθμης διεθνούς κλίμακας την κατάταξη του ατυχήματος του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, όπως έκανε η γαλλική Αρχή Πυρηνικής Ασφάλειας, δήλωσε αξιωματούχος της. «Εδώ δεν γίνεται συζήτηση για αύξηση της κατάταξης του ατυχήματος στο σταθμό της Φουκουσίμα», δήλωσε ο υπεύθυνος αυτός, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ωστόσο, οι κάτοικοι στην πρωτεύουσα Τόκιο είναι από το πρωί της Τρίτης ιδιαίτερα ανάστατοι και πολλοί από αυτούς την εγκαταλείπουν ενώ άλλοι σπεύδουν στα καταστήματα για να προμηθευτούν είδη πρώτης ανάγκης. Οι περισσότεροι ξένοι δημοσιογράφοι επιστρέφουν στις πατρίδες τους. Οι αρχές προειδοποίησαν, ότι η μόλυνση μπορεί να προκαλέσει βλάβες στην υγεία και έδωσαν οδηγίες στους 140.000 κατοίκους, που έχουν παραμείνει εντός της ακτίνας των 30 χιλιομέτρων γύρω από την Φουκουσίμα, να μην κυκλοφορούν στους δρόμους, να μην φορούν ρούχα που έχουν εκτεθεί στον αέρα, να μην καταναλώνουν φρέσκα λαχανικά, ενώ τους διένειμαν και ταμπλέτες ιωδίου.

Εκκενώσεις γύρω από την περιοχή

Η απαγόρευση πτήσεων ισχύει για μια ζώνη 30 χιλιομέτρων γύρω από τον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταϊίτσι, ενώ η ιαπωνική ακτοφυλακή εκκενώνει περιοχή 10 χιλιομέτρων γύρω από το Fukushima Daiichi και τριών χιλιομέτρων από το σταθμό Φουκουσίμα Νταϊνι. Παράλληλα, οι πυρηνικοί σταθμοί Fukushima Daini, Onagawa και Tokai τέθηκαν επιτυχώς εκτός λειτουργίας, ενώ δεν έχουν μετρηθεί σημαντικά επίπεδα συγκεντρώσεων καισίου και ιωδίου κοντά στο Τόκυο.


3.374 οι νεκροί σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό

Τα θύματα σύμφωνα με κυβερνητικές εκτιμήσεις μπορεί να φτάσουν και τις 10.000, συμπεριλαμβανομένων και εκατοντάδων τουριστών που αγνοούνται, ενώ σε πολλές απομακρυσμένες πόλεις και χωριά δεν έχουν φτάσει ακόμη τα σωστικά συνεργεία. Σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό, νεκροί είναι 3.374 πολίτες, ενώ αγνοείται η τύχη ακόμη 6.746. Ο τραυματίες ανέρχονται σε 1.897. Τέσσερις ημέρες μετά το σεισμό των 9 Ρίχτερ, τα συνεργεία εντόπισαν ζωντανούς δύο ανθρώπους στην πόλη Οτσούτσι. Πρόκειται για μια 70χρονη γυναίκα και έναν άντρα, η ηλικία του οποίου δεν έγινε γνωστή. Τουλάχιστον 500.000 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι, και η κυβέρνηση έχει αναπτύξει 100.000 στρατιώτες προκειμένου να συνδράμουν στη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ξένες εταιρείες απομακρύνονται από το Τόκιο και τη βόρεια Ιαπωνία

Εν τω μεταξύ, ξένες εταιρείες ετοιμάζονται να απομακρύνουν το προσωπικό τους από το Τόκιο και περιοχές της βόρειας Ιαπωνίας. Η απομάκρυνση έχει ήδη αρχίσει για πολλές εταιρείες και αφορά όχι μόνο τους ξένους αλλά και τους Ιάπωνες υπαλλήλους.

Οι γερμανικές εταιρείας τεχνολογίας SAP και Infineon είναι μεταξύ αυτών που μεταφέρουν τους εργαζόμενους στα νότια, μακριά από τις κατεστραμμένες από το σεισμό και το τσουνάμι περιοχές και το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα. Η SAP ανακοίνωσε ότι εκκενώνει τα γραφεία της στο Τόκιο, την Οσάκα και τη Ναγκόγια και προσφέρθηκε να μεταφέρει τους 1.100 εργαζόμενους και τις οικογένειές τους στα νότια, όπου έχει νοικιάσει ένα ξενοδοχείο. Οι υπάλληλοι μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται από εκεί, μέσω του Ίντερνετ. Η γερμανική εταιρεία ελαστικών Continental ετοιμάζεται να απομακρύνει περίπου 100 ξένους υπαλλήλους και τις οικογένειές τους. Τέλος, η αυτοκινητοβιομηχανία Peugeot ανακοίνωσε ότι έδωσε τη δυνατότητα σε 230 υπαλλήλους της να φύγουν, ενώ η Daimler γνωστοποίησε ότι έχει φροντίσει για την απομάκρυνση 60 ξένων υπαλλήλων και των οικογενειών τους.

Σε μετρήσεις προχωρά η Κίνα

Στη μέτρηση των ποσοστών ραδιενέργειας σε όλες τις πύλες εισόδου της Κίνας προχωρά η κινεζική υπηρεσία παρακολούθησης, μετά από την πυρηνική κρίση που ξέσπασε στην Ιαπωνία, λόγω του ισχυρού σεισμού και του φονικού τσουνάμι που ακολούθησε. «Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης και των αβέβαιων επιπτώσεων του ατυχήματος στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, η κυβέρνηση έχει ήδη ζητήσει από τα τοπικά αρμόδια γραφεία να ενισχύσουν τους ελέγχους και τις αναλύσεις στις όλες εισόδους της χώρας ραδιενεργών υλικών καθώς και να ελέγχουν εξονυχιστικά όλα τα πυρηνικά και ραδιενεργά υλικά στις εισόδους των λιμένων και των αεροδρομίων» αναφέρεται σε ανακοίνωση της γενικής διοίκησης της Υπηρεσίας Παρακολούθησης, Ελέγχου και Εγγύησης Ποιότητας του Περιβάλλοντος (AQSIQ).

E.E.: Τεστ αντοχής στις πυρηνικές μονάδες

«Τεστ αντοχής» στις πυρηνικές ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες της θα διεξαγάγει η Ευρώπη, για να ελεγχθεί εάν τηρούνται όλοι οι κανονισμοί ασφαλείας, μετά την ανησυχία που έχει προκαλέσει η κατάσταση των πυρηνικών σταθμών στην Ιαπωνία, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσαν οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών της ΕΕ που συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση λειτουργούν 143 αντιδραστήρες, πολλοί από τους οποίους είναι ηλικίας 30 ετών και πάνω.

Μιλώντας μετά την ειδική σύνοδο ο αρμόδιος επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ ανέφερε ότι «υπήρξε γενική συμφωνία» στην πρόταση της Αυστρίας για τη διενέργεια μιας σειράς «τεστ αντοχής» σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και στα γειτονικά της κράτη.

Διεθνής ανησυχία για τα πυρηνικά εργοστάσια

Εν τω μεταξύ, η Σουηδία παγώνει τα σχέδια για νέους αντιδραστήρες και η Γερμανία κλείνει προσωρινά επτά πυρηνικά εργοστάσια. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν χώρες που θεωρούν υπερβολικούς τους φόβους, δεδομένου ότι το δυστύχημα της Φουκουσίμα προκλήθηκε όχι από τον ίδιο το σεισμό αλλά από τσουνάμι -μια απειλή για την οποία δεν χρειάζεται να ανησυχούν άλλες χώρες. Οι κυβερνήσεις της Ρωσίας, της Κίνας και της Χιλής δήλωσαν ότι δεν αλλάζουν τα σχέδιά τους για κατασκευή νέων αντιδραστήρων. Η σεισμογόνος Χιλή δηλώνει ότι θα συνεχίζει να εξετάζει την πυρηνική ενέργεια ως λύση, ενώ η Ισπανία θεωρεί ότι η απόφαση για το θέμα δεν πρέπει να ληφθεί βιαστικά.

Στην Ουάσινγκτον, αξιωματούχοι της κυβέρνησης δηλώνουν ότι οι ΗΠΑ θα πάρουν μαθήματα από τα γεγονότα στην Ιαπωνία, ωστόσο αυτό δεν θέτει την πυρηνική ενέργεια εκτός ατζέντας. «Παραμένει μέρος της ευρύτερης ενεργειακής στρατηγικής του προέδρου» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνι. Στην Ατλάντα, η εταιρεία Southern Co. δήλωσε ότι τα προβλήματα στην Ιαπωνία δεν αναμένεται να καθυστερήσουν την κατασκευή δύο νέων αντιδραστήρων στη Τζόρτζια.