Τις συζητήσεις για το αν θα συνεχιστεί η αποστολή παρατηρητών του στη Συρία ξεκινά ο Αραβικός Σύνδεσμος, την ίδια στιγμή που η βία συνεχίζεται και κλιμακώνεται  ενώ ο Λευκός Οίκος εκτιμά ότι η κυβέρνηση Άσαντ χάνει τον έλεγχο της χώρας και η πτώση της είναι πλέον αναπόφευκτη.

Ads

«Είναι σαφές ότι το καθεστώς του δεν έχει πλέον τον πλήρη έλεγχο της χώρας και αυτό είναι αποκλειστικά που οδηγεί τη Συρία προς ένα επικίνδυνο τέλος» είπε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ.

Η συριακή αντιπολίτευση κάλεσε τον Αραβικό Σύνδεσμο να αναπέμψει το ζήτημα της Συρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά την υποβολή της έκθεσης της αποστολής παρατηρητών στη χώρα. Ωστόσο, η Ρωσία και η Κίνα που η Δύση θεωρεί χώρες-συμμάχους του Άσαντ εμποδίζουν τους τελευταίους μήνες τις προσπάθειες να υπάρξει μία σκληρή απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ για τη Συρία.

Πάντως οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου, οι οποίοι συνέρχονται την Κυριακή στο Κάιρο πρόκειται να αποφασίσουν την παράταση της αποστολής του στη Συρία. Στη σύνοδο πρόκειται να παρουσιαστεί και ο επικεφαλής των παρατηρητών, ο αμφιλεγόμενου παρελθόντος Σουδανός αξιωματικός Μοχάμεντ Αχμέντ αλ-Νταμπί.

Ads

Τυπικά η αποστολή έληξε την Πέμπτη, αλλά οι παρατηρητές θα μείνουν στη χώρα μέχρι να ληφθεί νέα απόφαση.

Αν υπάρξει συμφωνία ενδέχεται να προστεθούν πολλοί περισσότεροι και να ανέλθουν σε περίπου 300.

Την Παρασκευή επαναλήφθηκαν οι διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις της Συρίας μετά τις προσευχές. Σύμφωνα με ακτιβιστές, άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας σκότωσαν 15 πολίτες, κυρίως στην πόλη Χομς, εστία των αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων.