Ο πρωθυπουργός της Σομαλίας Ομάρ Αμπντιρασίντ Σαρμάρκε ανακοίνωσε ότι παραιτήθηκε σήμερα από την κυβέρνηση, μετά από τις έντονες πιέσεις που δεχόταν εδώ και ένα μήνα.

Ads

«Αναλογιζόμενος την πολιτική κρίση στην κυβέρνηση και την αυξανόμενη ανασφάλεια στη Σομαλία, αποφάσισα να παραιτηθώ από τη θέση του πρωθυπουργού», είπε ο Σαρμάρκε στους δημοσιογράφους έχοντας δίπλα του τον πρόεδρο Σαρίφ Αχμέντ. Ο πρόεδρος της χώρας Σεΐχ Σαρίφ Αχμέντ ευχαρίστησε με τη σειρά του τον πρωθυπουργό για την «γενναία του απόφαση», όπως τη χαρακτήρισε.

Η μεταβατική κυβέρνηση της Σομαλίας, η οποία έχει να αντιμετωπίσει τους ισλαμιστές αντάρτες σεμπάμπ, μαστίζεται επί μακρόν από τις βαθιές διαφορές μεταξύ του προέδρου Σαρίφ και του παραιτηθέντος πρωθυπουργού Σαρμάρκε, ο οποίος επί μήνες δεχόταν πίεση για να παραιτηθεί.

Σύμφωνα με τον κ. Σαρμάρκε οι διαφορές αυτές αφορούσαν τρία βασικά θέματα: το μελλοντικό Σύνταγμα, την ασφάλεια και τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου. Ερωτηθείς σχετικά με τις σχέσεις του με τον πρόεδρο, ο κ. Σαρμάρκε δήλωσε ότι «δεν είναι μυστικό για κανέναν ότι δεν θα ξανασυναντηθούμε».

Ads

Οι ΗΠΑ έχουν δεσμευθεί να βοηθήσουν την κυβέρνηση της Σομαλίας να αντιμετωπίσει τους ισλαμιστές αντάρτες, όμως δεν έχουν ενεργή παρουσία στη χώρα από το 1994 έπειτα από μία αποτυχημένη παρέμβαση του ΟΗΕ που ξεκίνησε ως επισιτιστική προσπάθεια από τη μεριά του στρατού το 1992. Οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από τη χώρα μετά τη δολοφονία αμερικανών στρατιωτών στο τέλος του 1993.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν έχει κάνει έκκληση στις χώρες μέλη του ΟΗΕ να “προσφέρουν έκτακτη στρατιωτική και οικονομική ενίσχυση και άλλα μέσα” στην κυβέρνηση της Σομαλίας και έχει διοργανώσει μία σύνοδο κορυφής για τη Σομαλία στις 23 Σεπτεμβρίου στο περιθώριο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης των ηγετών του ΟΗΕ.