Στο προεδρικό μέγαρο στη Ρώμη βρέθηκε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι όπου υπέβαλε στον πρόεδρο Σέρτζο Ματαρέλλα εκ νέου την παραίτησή του οδηγώντας τη χώρα σε εκλογές.

Ads

Σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας, ο Ματαρέλα ζήτησε από τον παραιτηθέντα πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του ως υπηρεσιακός.

Η εξέλιξη αυτή οριστικοποιεί τη διεξαγωγή εκλογών το φθινόπωρο, κάτι που αναμένεται μεταξύ 25 Σεπτεμβρίου και 9 Οκτωβρίου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica, οι εκλογές αναμένεται να προκηρυχθούν για τις 2 ή 9 Οκτωβρίου. Κατά την κρατική τηλεόραση πιθανή ημερομηνία είναι και η 25η Σεπτεμβρίου.

Ads

Οι τελικές αποφάσεις, όμως, θα πρέπει να ληφθούν από τον πρόεδρο της δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος δεν αποκλείεται, με τηλεοπτικό διάγγελμα, να πληροφορήσει τους Ιταλούς σχετικά με το ποια ακριβώς θα είναι τα επόμενα βήματα.

Η κυβέρνηση θα παραμείνει στη θέση της για αντιμετώπιση των τρέχοντων θεμάτων, συνεχίζει η δήλωση από το προεδρικό μέγαρο.

Όπως μεταδίδει η ιταλική δημόσια τηλεόραση της Rai, η κύρια ανησυχία στη φάση αυτή είναι η διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας και η συγκράτηση του «σπρεντ», το οποίο σήμερα ξεπέρασε τις 240 μονάδες.

Η συνάντηση Ματαρέλα-Ντράγκι κράτησε λιγότερο από σαράντα λεπτά της ώρας. Μετά τη μετάβασή του στο προεδρικό μέγαρο, ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός επέστρεψε στην Κάτω Βουλή για την τυπική ολοκλήρωση της συνεδρίασης του σώματος.

Εντός της ημέρας, εξάλλου, αναμένονται συναντήσεις του προέδρου Ματαρέλα με τους προέδρους της βουλής και της γερουσίας για την προώθηση των απαραίτητων διαδικασιών, καθώς θα πρέπει να υπάρξει μια έστω τυπική διερεύνηση εάν μπορεί να προκύψει κάποια κυβερνητική πλειοψηφία που να θεωρείται βιώσιμη, προτού διαλυθεί η βουλή και προκηρυχθούν οι εκλογές.