Την παραίτησή του υπέβαλε το Σάββατο, ο διευθυντής του Εργαστηρίου Μέσων Επικοινωνίας του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης (MIT Media Lab), έπειτα από δημοσίευμα του περιοδικού New Yorker που αποκάλυψε ότι το Εργαστήριο προσπάθησε να αποκρύψει δωρεές που έλαβε από τον Τζέφρι Επστάιν. 

Ads

Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός Μεγιστάνας, πρόσφατα βρέθηκε νεκρός στο κελί του στη φυλακή, όπου κρατούνταν κι ενώ περίμενε να δικαστεί για σεξουαλική κακοποίηση γυναικών και ανήλικων κοριτσιών και σωματεμπορία. Ο θάνατός του επισήμως αποδόθηκε σε αυτοκτονία, ωστόσο, υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα καθώς δεν ήταν υπό συνεχή παρακολούθηση, όπως θα έπρεπε. 

Το απόγευμα του Σαββάτου, λοιπόν, ο Τζόι Ίτο υπέβαλε την παραίτησή του από το πόστο του διευθυντή του Εργαστηρίου Μέσων Επικοινωνίας και από καθηγητής και εργαζόμενος στο Ινστιτούτο», όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του MIT Ραφαέλ Ράιφ σε μια επιστολή που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο. Ο Ίτο επίσης παραιτήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας των The New York Times και της βιοτεχνολογικής εταιρείας PureTech.

«Μετά από πολλή σκέψη τις τελευταίες μέρες και εβδομάδες, πιστεύω ότι είναι το καλύτερο να παραιτηθώ αμέσως από διευθυντής του Εργαστηρίου Μέσων Επικοινωνίας και από καθηγητής και εργαζόμενος στο Ινστιτούτο», αναφέρει σε email που έστειλε στους New York Times και το New Yorker, ο Ίτο. 

Ads

Το New Yorker αποκάλυψε τους βαθύτερους δεσμούς συγκέντρωσης χρημάτων μεταξύ του Media Lab και του Επστάιν, υπογραμμίζοντας ότι το MIT είχε ενεργά προσπαθήσει να αποκρύψει την έκταση των διασυνδέσεων του με τον μεγιστάνα.

Το δημοσίευμα του αμερικανικού περιοδικού επίσης ανέφερε ότι ο Ίτο αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα ότι έλαβε επιπλέον 1,2 εκατομμύρια δολάρια από τον Επστάιν ως επενδυτικά κεφάλαια που είχαν τεθεί υπό τον έλεγχο του παραιτηθέντα διευθυντή του Media Lab και 525 χιλιάδες δολάρια για το Εργαστήριο. Ο Επστάιν είχε επίσης εξασφαλίσει 7,5 εκατομμύρια σε δωρεές για το Εργαστήριο από άλλους εύπορους ιδιώτες.

Χθες, ο Ράιφ χαρακτήρισε «εσφαλμένη κρίση» την αποδοχή χορηγιών από τον Επστάιν, λέγοντας ότι έδωσε εντολή στον γενικό σύμβουλο του Ινστιτούτου να αναθέσει σε ένα δικηγορικό γραφείο την διερεύνηση του θέματος. «Επειδή οι κατηγορίες που αναφέρονται στο άρθρο (του New Yorker) είναι εξαιρετικά σοβαρές, αυτές απαιτούν μια άμεση, ενδελεχή και ανεξάρτητη έρευνα», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΜΙΤ.